20:05 10.05.2019

"Укрсадвинпром" просить адаптувати програму держпідтримки садівництва під ягідні підприємства, розширити перелік виноробних областей

2 хв читати

Київ. 10 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - ГС "Укрсадвинпром" просить Міністерство аграрної політики та продовольства України адаптувати програму державної підтримки садівництва під ягідні підприємства, а також розширити перелік виноробних областей.

Про це учасники "Укрсадвинпрому" повідомили на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

"Ринки ОАЕ та Сінгапуру сприймають ягоду лише в малій упаковці - 125 г. Вручну підготувати великі обсяги ягоди по 125 г неможливо. Тому потрібні лінії оптичного сортування та пакування лохини. І було б добре, щоб ягідники могли претендувати на компенсації за купівлю сортувальних ліній (як і яблучні підприємства - ІФ)", - сказав гендиректор підприємства "Українська ягода" Тарас Баштаник.

За його словами, ягідні підприємства також потребують камер із регульованим газовим середовищем (РГС), які дають змогу зберігати ягоду без втрати якості до 45 днів. Так виробники зможуть продавати ягоду після сезону збирання, коли ціна буде вигідніша. Нині обсяги холодильників з РГС, передбачені програмою держпідтримки, занадто великі для ягідних підприємств.

Т.Баштаник також зазначив, що при експорті на віддалені ринки ягідні підприємства стикаються з логістичними труднощами.

"Із Києва взагалі не літають вантажні літаки до ОАЕ і Сінгапуру. Максимальний розмір палети - 80 см, за тиждень до Еміратів максимально можливо експортувати 7 тонн лохини, й це без температурного режиму, тому про суниці й малину навіть не йдеться. Так само Сінгапур - туди навіть прямих перельотів немає", - розповів він.

Крім того, на думку учасників "Укрсадвинпрому", необхідно розширити перелік виноробних областей України, в яких підприємства можуть отримувати компенсації за саджанці винограду. Зокрема, асоціація пропонує додати до переліку західні області, де клімат і кислотність ґрунту створюють хороші умови для виробництва білих вин. Також пропонується розширити перелік сортів винограду, які входять до програми компенсації.

Підприємство "Українська ягода" вирощує лохину, суницю, малину та черешню на площі 100 га. У 2018 році здійснило пробну поставку лохини до Сінгапуру, налагоджує експорт у Дубаї.

"Укрсадвинпром" об'єднує понад 170 підприємств із різних регіонів України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

Частка імпортних будівельних матеріалів на українському ринку зросла до 23% - експерт

"Кліар Енерджі" серед зими змушене було зупинити свої три біо-ТЕС 22 МВт через відсутність рентабельності - голова наглядової ради

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій - соцопитування

Українці найбільше довіряють ЗСУ, волонтерам і рятувальникам, найменше - партіям, держапарату і судам - соцопитування

В Україні стало більше тих, хто вважає, що події в країні розвиваються неправильно, - соцопитування

Більшість українців вірять у перемогу України у війні, понад половина з них вважає, що вона настане не пізніше ніж через два роки - соцопитування

ГО "Антикорупційний штаб" презентував портал, який виявляє конфлікт інтересів у місцевих депутатів

Опитування: 53,9% опитаних українців вважають, що тих, хто ухиляється від мобілізації, можна зрозуміти - "ніхто не хоче помирати"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА