16:16 15.08.2019

В Україні видадуть книгу про умисних і серійних убивць

3 хв читати

Київ. 15 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Видання в Україні унікальної монографії про умисні вбивства допоможе домогтися законодавчого закріплення поняття серійного вбивства, сподіваються її автори.

Під час презентації монографії "Теоретичні основи розслідування умисних убивств: кримінально-правові, криміналістичні та психологічні аспекти. Психологічний портрет серійного вбивці" на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер учені - автори книги висловили сподівання, що видання їхньої роботи стане каталізатором у питанні зміни в законодавстві в частині введення поняття "серійне вбивство".

"Матеріали для книги почали збиратися ще на початку 80-х років. З усього розмаїття умисних вбивств було виокремлено найбільш проблематичні в методологічному аспекті розкриття: вбивства, пов'язані з вибуховими пристроями та зброєю, вбивства матір'ю своєї новонародженої дитини, вбивства, пов'язані з розчленуванням трупа, серійні вбивства і вбивства на замовлення", - розповів один з авторів монографії, академік, доктор юридичних наук, професор Олександр Саінчин під час презентації.

Він наголосив, що в законодавчому полі не закріплено поняття "серійний вбивця", що значно ускладнює роботу із розкриття такого роду злочинів і недопущення покарання невинних.

"До теперішнього часу серійних вбивств як поняття у кримінальному праві не існує. З методологічної точки зору ми йдемо далеко попереду практики... залишилося лише законодавчо визначити правове поле", - наголосив він.

Саінчин нагадав, що для України це законодавче закріплення є важливим, оскільки за вбивство 118 осіб серійним вбивцею Сергієм Ткачем були засуджені й відбували покарання 11 невинуватих людей.

"Україна є винятковою державою, де розплодилися, якщо можна так сказати, серійні вбивці. Чикатило, Онопрієнко, Ткач - це наша земля. З часів Чикатила серійні вбивці майже що з одного району. Що це за феномен і як так - ми досі не знаємо", - зазначив учений.

Ще один автор монографії - доктор юридичних наук, професор кафедри галузевого права Олександр Сотула розповів, що він є членом підгрупи з внесення змін до кримінального законодавства і створення нового Кримінального кодексу.

"Усі ті пропозиції, які написані в нашій праці, винесено на розгляд комісії, котра ухвалюватиме рішення в частині необхідних змін у кримінальному законодавстві", - пояснив він.

Отже, як сподівається вчений, вихід книги зможе прискорити процес ухвалення законодавчих змін. "Це частина нашої стратегії", - додав він.

Автори монографії уточнили, що поки що видано тільки сигнальні екземпляри.

"Монографія - це книга специфічна. Необхідно зрозуміти, скільки примірників треба науковому співтовариству, яка кількість примірників необхідна бібліотекам, скільки примірників необхідно видати за кордон, оскільки книгу буде переведено на англійську і німецьку мови", - розповів ще один автор монографії - академік, кандидат психологічних наук Олег Мальцев.

Концептуально монографія має три розділи. Два з них включають порівняльно-правове дослідження кримінального законодавства України та інших країн романо-германської сім'ї, теоретичні основи розслідувань, тактику розшуку та затримання підозрюваних. Третій, основний розділ монографії, присвячено опису психологічного портрета серійних вбивць.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА