14:46 27.08.2019

Депутатам нової Верховної Ради запропонували електронного помічника - чат-бота для майбутніх нардепів

2 хв читати

Київ. 27 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Для допомоги в роботі народних депутатів майбутньої Верховної Ради України IX скликання створили електронного помічника - чат-бота для парламентаріїв.

"Це одна з ініціатив з перетворення бюрократичної держави на "державу в смартфоні", яка є доступною і близькою для тих громадян, які її потребують", - сказала на прес-конференції у вівторок в агентстві "Інтерфакс-Україна" обрана народним депутатом України за списком "Слуги народу" Галина Янченко.

Вона зазначила, що майбутні депутати вже зіткнулися з великою кількістю різних організаційних і бюрократичних питань. "Подання документів, збір довідок, різних паперів, щоб зареєструватися в ЦВК, в апараті Верховної Ради, щоб з'ясувати, як зареєструвати й оформити на роботу помічників, у який спосіб здійснюється порядок організації відряджень, як записатися в тій чи іншій комітет або групу дружби з іншою країною", - зазначила Янченко.

За її словами, щоб допомогти майбутнім депутатам розібратися в цьому, і щоб не створювати "інформаційний хаос", у "Слузі народу" спільно з партнерами з Українського інституту майбутнього та IT-управлінням Верховної Ради виступили з ініціативою створити такого електронного помічника для нардепів.

Експерт з питань штучного інтелекту Українського інституту майбутнього Антон Семенов пояснив, що чат-бот створений, щоб скорочувати депутату час на пошук тих чи інших документів, відповідати на безліч запитань, які містяться в спеціалізованих базах даних Верховної Ради, довідниках.

"Уже зараз він може допомогти майбутньому депутату з оформленням його помічників, показати, які зали доступні для засідань, які зали парламенту стосуються яких комітетів. Бот також може розповісти про законотворчу діяльність, надати багато корисної інформації, пов'язаної з нормативними актами, пленарними засіданнями, засіданнями комітетів, посилання на державні реєстри, добре орієнтується в телефонних довідниках парламенту", - розповів він.

Голова IT-управління Верховної Ради України Олексій Сидоренко вважає, що це крок на шляху до цифрової трансформації Верховної Ради.

"Ми його бачимо насамперед як гіда і провідника складними нетрями законодавчого процесу, визначеного чинним регламентом парламенту і нормативно-правовими актами, які регулюють порядок роботи з документами у Верховній Раді", - зазначив він.

Він нагадав також про інтегровану систему "Електронний законопроект", розроблену для всіх трьох суб'єктів законодавчої ініціативи.

"Минулої п'ятниці в цій системі зареєстровано перший в історії Верховної Ради України електронний законопроект, засвідчений кваліфікованим електронним підписом. Його зареєстрував народний депутат VIII скликання Олексій Мушак. Я думаю, що ця тенденція, після ознайомлення з можливостями та функціоналом цієї системи, тільки набиратиме обертів", - сподівається Сидоренко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА