20:42 23.09.2019

Французький режисер Ганьоре демонструє в Україні театральні можливості новітніх IT-технологій

2 хв читати

Київ. 23 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Сучасні IT-технології можуть перевернути театральний світ так само, як поява свого часу театральної драматургії, вважає французький режисер, дослідник та експериментатор Жорж Ганьоре.

"Нові технології багатьох лякають. І ми справді не можемо знати, яким саме стане у результаті театр, але це не означає, що ми не маємо здаватися цим питанням і пробувати нові можливості. Через час стане зрозуміло, що відмова від них рівноцінна відмові від драматургії або писемності", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Режисер вважає, що новітні IT-технології неминуче увійдуть до театрального простору і значно перетворять його.

Ганьоре пояснив, що займається адаптацією технології "захоплення руху", яка широко застосовується в кінематографі та індустрії комп'ютерних ігор, до потреб театру, і прагне зробити її доступною навіть для малобюджетних театрів. Цей напрям він розробляє та викладає в паризькому університеті Парі-8, а до України прибув під егідою проекту "Театральне вікно у Європу", який підтримали Український культурний фонд і Французький інститут.

У рамках проекту Ганьоре дає серію майстер-класів для професіоналів театру і студентів театральних вишів у Харкові та Києві. Крім того, він показує свій digital-спектакль "Тінь", який презентує ці нові можливості, у Харкові, Києві та Дніпрі (на фестивалі "Гогольфест"). Українська прем'єра "Тіні" за участю актора Павла Чирви вийшла раніше, ніж французька версія спектаклю.

Програму "Театральне вікно у Європу" розпочав харківський "Театр на Жуках" у 2011 році, її куратором та ініціатором є співзасновник "Жуків" Дмитро Терновий. Програма спрямована на зближення української та європейської театральних культур і допомагає студентам театральних вишів через майстер-класи з представниками європейських театральних шкіл розширити знання про сучасний театр.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій - соцопитування

Українці найбільше довіряють ЗСУ, волонтерам і рятувальникам, найменше - партіям, держапарату і судам - соцопитування

В Україні стало більше тих, хто вважає, що події в країні розвиваються неправильно, - соцопитування

Більшість українців вірять у перемогу України у війні, понад половина з них вважає, що вона настане не пізніше ніж через два роки - соцопитування

ГО "Антикорупційний штаб" презентував портал, який виявляє конфлікт інтересів у місцевих депутатів

Опитування: 53,9% опитаних українців вважають, що тих, хто ухиляється від мобілізації, можна зрозуміти - "ніхто не хоче помирати"

Опитування: 39,4% опитаних вважають, що перемогою України можна вважати виведення російських військ за межі територій, захоплених із 24 лютого 2022 року, не згодні - 26,2%

Опитування: понад 63% респондентів вважають, що всі, хто заплямував себе співпрацею з ворогом на ТОТ, мають бути ув'язнені

Опитування: понад 50% опитаних українців вважають, що Україна має відновити свій ядерний потенціал

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА