15:56 24.09.2019

Правозахисники закликають Генпрокуратуру України не видавати РФ уродженця Чечні Ілаєва

3 хв читати

Київ. 24 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Правозахисники закликають Генеральну прокуратуру України не екстрадувати до РФ обвинуваченого Росією у скоєнні тяжкого злочину чеченця Амхада Ілаєва, оскільки переслідування має політичний характер.

На прес-конференції у вівторок в агентстві "Інтерфакс-Україна" адвокат Ілаєва Іван Ангелов розповів, що наразі Генпрокуратура України здійснює екстрадиційну перевірку стосовно його підзахисного на підставі запиту правоохоронних органів РФ, Ілаєв перебуває під екстрадиційним арештом.

За словами адвоката, Ілаєва було затримано в Україні за нібито вчинений на території Чечні тяжкий злочин - вбивство, також йому інкримінують незаконне поводження зі зброєю. Ангелов розповів, що його клієнт ще у 2008 році переїхав до України й оселився на Харківщині, увесь цей час проживав там.

"Ми подавали запити і до центрального бюро Інтерполу, і до Генпрокуратури, і до МВС... І жодна з цих інстанцій не надала нам інформацію щодо розшуку Ілаєва. Тобто ні на момент затримання, ні нині він не перебуває у розшуку", - сказав адвокат. Таким чином, як пояснив він, незрозуміло, на якій підставі за відсутності міжнародного розшуку РФ вимагає видати цього громадянина.

"Звинувачення, які було висунуто нашому клієнту, є безпідставними... Ми пов'язуємо його переслідування із тим, що він провадив активну політичну діяльність у Росії", - наголосив Ангелов.

Адвокат висловив побоювання, що в разі видачі його підзахисного РФ Ілаєва буде позбавлено права на захист і до нього застосовуватимуть тортури.

"Ми робитимемо все, щоб не допустити цього", - запевнив адвокат.

За його словами, наразі подано документи на отримання Ілаєвим статусу політичного біженця, але це питання поки що не вирішено.

У свою чергу голова благодійно-правозахисної асоціації VAYFOND (Швеція) Мансур Садулаєв, який брав участь у прес-конференції через Skype, розповів, що Ілаєв у період здійснення інкримінованого йому злочину - в серпні 2009 року - вже жив в Україні та не залишав країни, тобто навіть фізично не міг вчинити незаконних дій на території іншої країни.

Садулаєв вважає, що кримінальне переслідування Ілаєва пов'язано з тим, що він і вся його родина були прихильниками Чеченської республіки.

Керівник програм Харківської правозахисної групи Борис Захаров зазначив, що такі випадки не поодинокі, й Україні як державі слід змінити політику з цього питання.

"Ми очікуємо від нової влади змін державної політики стосовно цього питання... Ми маємо рятувати людей, яких наш ворог системно переслідує у всьому світі", - сказав Захаров.

Голова ГО "Асоціація мусульман-біженців "Азан" Анвар Деркач додав: "Українська держава веде свій рід від Запорізької Січі, а там діяв принцип "із Січі видачі немає", і коли сучасна Україна видає людей, які шукають політичного притулку, вона зраджує не тільки тих, хто шукає у нас захисту, а й зраджує саму себе, свої традиції... Закликаю протидіяти цьому".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА