13:15 16.10.2019

Прокуратура Панами закрила справу, розпочату за заявою Портнова проти Порошенка, відкрила справу у зв'язку з неправдивими заявами Портнова - адвокат

3 хв читати

Київ. 16 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Прокуратура Панами закрила кримінальну справу за заявою екс-заступника глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова, не знайшовши підстав для притягнення до відповідальності п'ятого президента України Петра Порошенка, повідомив адвокат Ілля Новіков.

"3 жовтня цього року Перша спеціалізована прокуратура боротьби з організованою злочинністю Панами ухвалила рішення про закриття справи, відкритої за заявою пана Андрія Портнова проти Порошенка. У заяві стверджувалося, що компанії, нібито пов'язані з Порошенком, здійснювали легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом", - сказав Новіков на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

За його словами, до цієї заяви було долучено особисті свідчення Портнова, і той наполягав, що прокуратура Панами має розслідувати ці нібито злочини.

Адвокат пояснив, що прокуратура Панами дійсно здійснювала розслідування.

"Було перевірено дані, які надав Портнов, і двох місяців було достатньо для того, щоб прокурор розібрався зі змістом цієї справи і прийняв рішення про закриття справи", - додав Новіков.

Він також зауважив, що це рішення базується на тому, що в Україні розслідують кримінальне провадження, відкрите за заявою Портнова, а також зазначається, що в заяві Портнова не були зазначені факти, які свідчили б про причетність компаній до якихось незаконних дій.

Водночас Новіков зазначив, що це рішення може бути оскаржене в Панамському суді, проте йому не відомо, чи має намір адвокат Портнова в Панамі подавати відповідну заяву.

Новіков повідомив, що водночас прокуратура Панами відкрила провадження за заявою адвокатів Порошенка у зв'язку з наданням завідомо неправдивих свідчень Портновим.

"13 жовтня було зареєстровано провадження за заявою адвокатів Порошенка проти Портнова за вчинення ним злочинів, передбачених статтею 384 Кримінального кодексу Панами – за "надання завідомо неправдивого повідомлення про здійснення кримінального правопорушення", - сказав він.

У свою чергу адвокат Ігор Головань зазначив, що захист Порошенка також вживає всіх заходів для притягнення до відповідальності за незаконні дії стосовно п'ятого президента. Зокрема, за його словами, суд за заявою адвокатів ухвалив рішення про допит Портнова та директора Державного бюро розслідувань Романа Труби у рамках кримінального провадження про напад на Порошенка біля будівлі ДБР у червні 2019 року, а у провадженні Генпрокуратури є справа про розголошення конфіденційних даних.

Також, за його словами, не в усіх кримінальних провадженнях, які розслідує ДБР, Порошенко має статус свідка.

"Є провадження, де він проходить як свідок, а є, де він взагалі не проходить", - сказав Головань.

Крім того, адвокат переконаний, що немає жодних юридичних підстав для повідомлення Порошенку про скоєння якогось злочину.

Коментуючи нез’явлення Порошенка на допити, адвокат наголосив, що для цього є поважна причина. Крім того, за його словами, ДБР не має як такого наміру розслідувати ці справи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА