13:38 25.10.2019

Стан Дніпра критичний, екологи закликають до створення комплексної програми порятунку річки

2 хв читати

Київ. 22 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Голова Національної екологічної ради України, голова Асоціації рибалок Олександр Чистяков стверджує, що стан річки Дніпро критичний.

"Стан Дніпра критичний, він вже не реве, він стогне. Річка просто вмирає. Усе почалося з того, що найбільшу річку перегородили дамбами, вона втратила власну течію та не в змозі змити те, що туди потрапляє. А на берегах Дніпра стоять мегаполіси та хімічні підприємства зі своїми стоками і зливами", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Чистяков зазначив, що проблеми Дніпра необхідно розглядати, зокрема, в контексті проблем його приток.

"З лиця карти незалежності за роки незалежності зникло більше ніж 10 тис. малих річок... Вони заростають, міліють і потім зникають", - додав він.

Так, за словами Чистякова, якщо не взятися за річку Ірпінь поблизу Києва, то вона зникне за п’ять років.

"Щодо Дніпра, то тільки у київській акваторії 56 мілин, на яких можна стояти по коліно у воді", - зазначив він.

Крім того, однією з проблем названо стічні води, яких, за його словами, за 2018 рік у водойми скинуто понад 2,5 млрд (третина із них неочищені).

"Дніпро з кожним роком дедалі більше квітне всіма барвами веселки", - констатував Чистяков.

У зв'язку з цим громадський діяч пропонує на законодавчому рівні змусити всі місцеві ради привести свої нормативні акти у відповідність до Водного і Земельного кодексів.

"Необхідно ввести комплексну програму з порятунку Дніпра та прибрати всі наноси і мілини, а також інші наявні загрози", - наголосив Чистяков.

Плавець-рекордсмен Михайло Романишин запропонував створити в українському парламенті міжфракційне об'єднання "Порятунок Дніпра" для координації роботи з екологами та більшої ефективності роботи.

"Екологи, наукові працівники, спортсмени закликають народних депутатів створити міжфракційне об'єднання "Порятунок Дніпра" для координації та вироблення законодавчої бази щодо поліпшення Дніпра", - додав учасник прес-конференції, рекордсмен проекту #ВплавДніпро, який подолав усю течію Дніпра уплав, Михайло Романишин.

Доктор наук, завкафедри екології Херсонського державного аграрного університету Віталій Пічула закликав до комплексного вирішення питання екології водних ресурсів України. "Стосовно порятунку річки Дніпро, так, це наша головна річка, але Дніпро живиться сотнями річок, струмків і річечок, тому лише комплекс законів і дій дасть нам змогу поліпшити екологічний стан усього водного басейну", - пояснив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА