16:46 27.11.2019

Депутати від "Слуги народу" пропонують жорсткі обмеження для фіз- і юросіб при купівлі землі

2 хв читати

Київ. 27 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Народні депутати від партії "Слуга народу" пропонують у законопроекті №2178-10 поправками до другого читання передбачити жорсткі обмеження для кола фізичних і юридичних осіб, які могли б купувати земельні ділянки після скасування мораторію.

"Ми пропонуємо, щоб українські юрособи могли купувати землю с/г призначення, тільки якщо видом їхньої діяльності буде с/г виробництво. Ми також пропонуємо визначити обмеження щодо набуття права власності на землю с/г призначення з державної та комунальної власності тільки особами, які зареєстровані або перебувають у межах конкретної області, де розташована ділянка", - сказав народний депутат Ігор Фріс на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

Цю норму пропонується застосовувати тільки до земель комунальної чи державної власності.

При цьому депутати пропонують встановити 10-річний мораторій для зміни цільового призначення цих ділянок, додав Фріс. "Ми вирішили, що доцільно дозволити змінювати цільове призначення с/г ділянок тільки громадянам і тільки для будівництва житлових будинків у межах, які дозволені для приватизації", - зазначив він.

При цьому народний депутат Юлія Яцик зазначила, що наполягатиме на ще більш жорстких обмеженнях. Її поправками на додаток до обмежень за місцем реєстрації пропонується дозволити купівлю с/г землі тільки громадянам, які мають освіту в аграрній галузі або стаж роботи в цій сфері.

Для юросіб вона пропонує такі обмеження: юрреєстрація за місцем розташування земельної ділянки, робота у сфері сільського господарства на цій території не менше трьох років і загальний обсяг робіт або с/г продукції - щонайменше 50% від валового товарообігу підприємства.

Депутати також озвучили пропозиції до другого читання щодо обмеження доступу іноземних громадян до ринку землі. Зокрема, вони пропонують зазначити в законі п'ятирічну заборону на відкриття ринку землі для іноземців незалежно від дати проведення референдуму та його результатів.

Нардепи також пропонують посилити обмеження з концентрації землі в одного власника.

"Попередня редакція закону містила процентні значення, які базувалися на граничній площі земель в рамках ОТГ... Але ці показники постійно змінюються... Тому вважаємо за необхідне встановити граничні площі земель в одних руках, зокрема через пов'язаних осіб: 100 га - у межах ОТГ, 300 га - в одній області, 600 га - у всій країні", - сказав Фріс.

"Обмежень у 200 тис. га в одних руках точно не повинно бути у фінальній версії закону", - наголосив нардеп від провладної більшості Олександр Дубінський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА