15:54 02.12.2019

Адвокати Бахматюка мають намір подати до суду на осіб в Офісі президента, генпрокурора, його заступника та суддів антикорупційного суду

5 хв читати

Київ. 2 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Адвокати екс-власника VAB Банку (Київ) Олега Бахматюка планують ініціювати кримінальне провадження проти генерального прокурора Руслана Рябошапки, його заступника Віталія Каська, деяких суддів антикорупційного суду, а також щодо окремих осіб в Офісі президента (ОП) найближчим часом, через незаконне відкриття справи стосовно стабкредиту VAB Банку за вказівкою Кабінету Міністрів.

"Сьогодні нам відомо, що рішення, які було ухвалено два тижні тому у цій справі, стоять на персональному контролі у окремих осіб в Офісі президента. ОП вимагає від апеляційної палати антикорупційного суду перегляду цих рішень та отримання рішень, які будуть вкрай негативними", - повідомив адвокат Бахматюка Олексій Шевчук під час прес-конференції в Києві в понеділок.

Він зазначив, що справу відкрили генпрокурор і його заступник усупереч вимогам чинного законодавства, зокрема, Касько не перебував у групі прокурорів, але своїм рішенням він скасував усі постанови, які стосувалися закриття справи.

"Наш клієнт ніколи не мав кримінального статусу, і за появи нових прізвищ у генпрокуратурі, нових прізвищ у Офісі президента, прізвищ, які захотіли заволодіти активами Олега Бахматюка, розпочалися активні дії Національного антикорупційного бюро України", - наголосив Шевчук.

Ще один адвокат Бахматюка Дмитро Лошаков пов'язує відкриття провадження щодо стабкредиту, виданого VAB Банку, зі зверненням президента України Володимира Зеленського, в якому він зажадав від правоохоронних органів результатів до 1 листопада.

"Звертаю вашу увагу, що в нашому кримінальному провадженні саме 28 жовтня були ухвалені перші рішення про проведення обшуків, які згодом стали першими процесуальними діями з боку Національного антикорупційного бюро України та Спеціальної антикорупційної прокуратури після відновлення кримінального провадження. Тобто, очевидно, що НАБУ і САП виконують політичне замовлення, яке визначив президент, грубо втручаючись у правоохоронну діяльність", - вважає Лошаков.

Крім цього, під час прес-конференції захисники Бахматюка повідомили, що детективи НАБУ перешкоджають їхніх адвокатській діяльності, у зв'язку з чим вони подали скаргу, яка слухатиметься в антикорупційному суді 4 грудня. За словами Шевчука, на цьому етапі адвокати не можуть отримати жодного документа у справі VAB Банку.

"Ми зробили відповідні запити до НАБУ і сьогодні, годину тому, ми отримали відповіді, відповідно до яких їм повідомлено, що ми є захисниками-адвокатами, але готові надати нам документи для ознайомлення з матеріалами справи... не раніше 20 грудня", - зазначила адвокат Бахматюка Тетяна Козаченко, додавши, що це порушення кримінально-процесуального кодексу України.

При цьому, Лошаков уточнив, що відповіді на запити НАБУ надіслало через три тижні.

Крім того, адвокати зазначили, що вони негайно повідомили САП і НАБУ про те, що є адвокатами Олега Бахматюка в процесі, тим не менш у відповіді НАБУ повідомило про призначення адвокатів із центру безоплатної правової допомоги. При цьому, за словами Лошакова, повноваження безкоштовних адвокатів припиняються за наявності адвоката за договором.

"Ми думаємо, що НАБУ свідомо і спеціально перешкоджає адвокатській діяльності, порушує процесуальні права наших клієнтів. Ми звертаємося до правоохоронних органів із проханням припинити таку діяльність, а також до президента і всіх чиновників, які ініціювали зазначене переслідування за політичними мотивами... Це є зловживанням влади і має бути негайно припинено", - заявив Лошаков.

Шевчук побоюється, що справу про стабкредит VAB Банку було відкрито з метою заволодіння активами Бахматюка "в інтересах окремих прізвищ на вулиці Банковій".

У свою чергу Козаченко зазначила, що вона не впевнена, що можливість покарання окремих чиновників є реальною.

"Відповідальність передбачена законодавством, але з іншого боку саме спочатку САП і генпрокуратура України є процесуальними керівниками. Вважаючи, що вони безпосередньо напряму порушують закон, тобто відновлюють кримінальне провадження навіть без наявності матеріалів справи і без їх вивчення, виникає запитання: хто розслідуватиме їхню діяльність? Самі?" - запитала Козаченко.

Як повідомлялося, наприкінці листопада МВС України за заявою НАБУ оголосило в розшук Бахматюка та його сестру, гендиректора "Авангарду" Василюк у справі про видачу Нацбанком восени 2014 року стабілізаційного кредиту на 1,2 млрд грн (близько $50 млн за поточним курсом) VAB Банку, власником якого на той час був Бахматюк. Раніше детективи НАБУ повідомили про підозру в цій справі екс-першому заступнику глави НБУ Олександру Писаруку, члену Ради НБУ Миколі Каленському та главі банківського нагляду Аллі Шульзі, а також іще чотирьом особам, пов'язаним із банком та компаніями ULF. Наразі цих осіб відпустили під заставу.

Нацбанк стверджує, що борг неплатоспроможних VAB Банку і банку "Фінансова ініціатива", що належали Бахматюку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб становить 11 млрд грн, НБУ - 10,6 млрд грн. Зокрема, борг перед центробанком забезпечений особистим поручительством бізнесмена на 8,6 млрд грн і майновими поручительствами його компаній.

Бахматюк заявив агентству "Інтерфакс-Україна", що відкидає всі обвинувачення і пропонує Фонду гарантування вкладів поетапно погасити 8 млрд грн заборгованості: 500 млн грн гарантійного внеску і по 1 млрд грн щорічно. На його думку, ця справа сфабрикована, і її метою, зокрема, є зірвати досягнення домовленостей із кредиторами. Бізнесмен звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитися в ситуацію.

Група міжнародних кредиторів групи "Укрлендфармінг" листом від 15 листопада група запропонувала прем'єру України Олексію Гончаруку, міністрам фінансів і економіки Оксані Маркаровій і Тимофію Милованову обговорити можливість настання негативних наслідків для сукупних боргових вимог до агрохолдингів у зв'язку з новим розвитком правової ситуації навколо Бахматюка та ULF. Копію листа направлено також главі Офісу президента Андрію Богдану та першому заступнику глави Нацбанку Катерині Рожковій.

У листі уточнюється, що загальна сума тіла боргових зобов'язань групи ULF становить близько $1,65 млрд і складається з близько $1,25 млрд боргових зобов'язань перед міжнародними кредиторами та близько $400 млн - перед українськими банками (зокрема державними Укрексімбанком, Ощадбанком).

"Укрлендфармінг" є найбільшим агрохолдингом у Євразії. Вирощує зернові, виробляє яйця і яєчні продукти, вирощує велику рогату худобу, здійснює дистрибуцію техніки, добрив і насіння.

До структури холдингу входять 16 елеваторів, 216 горизонтальних зерносховищ, п'ять насіннєвих заводів, 19 птахофабрик, 10 ферм із вирощування курей-несучок, три репродуктори, три селекційні господарства, шість комбікормових заводів, завод із виробництва яєчних продуктів "Імперово Фудз", три склади тривалого зберігання яєць, шість цукрових заводів, 19 м'ясокомбінатів і два заводи з виробництва шкіри.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА