16:43 17.12.2019

Деркач заявив, що $29 млн Пінчука на фонд кандидата в президенти США Клінтон могли бути вкрадені в України

3 хв читати
Деркач заявив, що $29 млн Пінчука на фонд кандидата в президенти США Клінтон могли бути вкрадені в України

Україна та США мають розслідувати факти перерахування виведених з України $29 млн бізнесменом Віктором Пінчуком фонду Гілларі Клінтон, заявив український позафракційний народний депутат Андрій Деркач.

За його словами, слідство має перевірити і встановити, яким чином фінансувалася діяльність Фонду Пінчука, який серед інших проектів зробив внесок розміром у $29 млн до фонду Гілларі Клінтон. "Учора українські правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження №12019000000001138. У рамках цього провадження я надав факти, які і має перевірити та встановити слідство. Встановлення цих фактів також допоможе американській стороні провести власне розслідування і встановити походження грошей, отриманих Клінтон", - заявив Деркач на прес-конференції в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

 

За його словами, вперше на схему виведення грошей з України та фінансування Пінчуком фонду Клінтон звернуло увагу незалежне французьке інтернет-видання Mediapart.

"Загальна схема виглядає так. МВФ позичає Україні гроші в 2015 році. Цього ж року "Кредит Дніпро" Віктора Пінчука отримує 357 млн грн стабілізаційного кредиту від НБУ за рахунок коштів Міжнародного валютного фонду. Дельта Банк отримує сумарно кредити 5 млрд 110 млн грн. Ці гроші банки виводять через австрійський Meinl Bank на офшори, а звідти на фонд Пінчука. Афера з виведенням коштів підтверджується рішенням Печерського суду від травня 2016 року. Загалом збитки від цієї афери, в якій були замішані й інші банки, на думку суду, сягнули понад $800 млн. Фонд Пінчука перераховує до фонду Клінтон, майбутнього кандидата в президенти США від Демократичної партії, $29 млн", - розповів Деркач.

Він зазначив, що розслідування важливо провести саме тепер, доки не закрито відповідні структури; пізніше це зробити буде набагато складніше.

"За всіма непрямими ознаками, Віктор Пінчук має намір покинути Україну. Зараз він активно виводить активи й підчищає хвости. Є всі підстави припускати, що це спроба замести корупційні сліди і спроба врятувати від міжнародного скандалу себе і, що найголовніше, американських топ-політиків. Як повідомили нам журналісти-розслідувачі, нині Пінчук закриває свої структури в Україні, зокрема ліквідує Фонд Віктора Пінчука. Ці дані підтверджують і ЗМІ. Так, на початку грудня видання "Ліга" повідомило з посиланням на джерела в Нацбанку, що Пінчук має намір продати також свій банк "Кредит Дніпро", - повідомив Деркач.

Окрім звернення до правоохоронних органів, Деркач надіслав офіційного листа до сенаторів, а також особистого адвоката президента США Рудольфа Джуліані. Окрім цього, він зазначив, що питання міжнародної корупції - це предмет діяльності тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування фактів міжнародної корупції вищих посадових осіб України.

Ця справа, за словами нардепа, також підтверджує необхідність створення міжнародної групи "Стоп корупція. Друзі України", куди, окрім американських колег, можуть увійти експерти, журналісти-розслідувачі й інші компетентні особи.

"Україна має максимально повно розслідувати факти міжнародної корупції, в якій замішані олігархи, чиновники і політики не лише України, а й США. Лише так ми можемо відновити стратегічні відносини двох партнерів України та Америки", - резюмував Деркач.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА