16:01 19.12.2019

В. о. голови НАЗК Новак подала до Генпрокуратури три подання про можливі правопорушення в агентстві

2 хв читати

Київ. 19 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Тимчасовий виконувач обов'язків голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталія Новак повідомила, що під час роботи на обійманій нею посаді вона подала до Генпрокуратури України три подання щодо можливих кримінальних правопорушень у НАЗК.

"Я, як тимчасовий виконувач обов'язків НАЗК, подала до Генеральної прокуратури три подання щодо можливого вчинення кримінальних правопорушень. Перше стосується, коли працівники НАЗК, можливо, свідомо не помітили порушень у деклараціях певних осіб. Друге подання було щодо проведеного тендера на закупівлю обладнання. І третє подання було щодо можливого втручання в сам реєстр із метою отримання персональних даних декларантів", - сказала вона на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

За словами Новак, під час перевірки було встановлено, що НАЗК не було незалежною структурою і якоюсь мірою було підконтрольне Адміністрації президента України та іншим органам.

"Ми зробили висновок, що все-таки НАЗК не було незалежною структурою, НАЗК було якоюсь мірою підконтрольне Адміністрації президента, іншим органам, коли свідомо замовляли певних людей, кого потрібно перевірити, хто є в опозиції, і перевірити дуже уважно, можливо, щось знайти", - зазначила Новак.

Вона пояснила, що система відбору декларацій НАЗК "Логічний арифметичний контроль" давала дуже широкі можливості для перевірки, оскільки перевіряла не осіб, автоматично відібраних системою, а "їх обирали так, як хотілося членам НАЗК, або якщо хтось ззовні просив членів НАЗК перевірити певних державних службовців", - пояснила вона.

Новак наголосила, що підписала наказ про обмеження доступу до реєстру декларацій.

"І тепер кожен, кому необхідно увійти в декларацію, за особливим наказом, дорученням отримує таке право увійти в реєстр декларацій. Це може бути звернення суду, звернення слідчих, звернення самих декларантів для внесення уточнень до декларації", - повідомила вона.

Крім того, завила Новак, підписано розпорядження про перехід на електронний документообіг у НАЗК, його буде запущено з 1 січня.

Вона звернула увагу на те, що під час її роботи в НАЗК було відновлено міжнародну співпрацю, оскільки з 2017 року міжнародні організації припинили співпрацю з агентством, "тому що вони зрозуміли, що це не той орган, який би вони хотіли бачити в Україні, що це корумпований орган, принаймні пов'язаний із зовнішнім втручанням".

Стосовно нового голови НАЗК Олександра Новікова вона зазначила, що в неї "немає підстав вважати, що конкурс відбувся нечесно".

"Думаю, що НАЗК очолюватиме гідна людина", - сказала Новак.

Як повідомлялося, в понеділок комісія з відбору кандидатів на посаду голови НАЗК визначила переможцем конкурсу прокурора департаменту нагляду за додержанням законів Генеральної прокуратури України Олександра Новікова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА