14:07 23.01.2020

Підтвердження канадськими експертами ідентичності голосу Труби на записах доводить політичний характер переслідувань Порошенка - адвокат

2 хв читати

(додано останні три абзаци)

Київ. 23 січня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Слідчі мають врахувати висновок канадських експертів щодо ідентичності голосу екс-директора Державного бюро розслідувань Романа Труби на записах, зроблених у його кабінеті, та об'єктивно розслідувати кримінальні провадження, які стосуються посадових злочинів Труби, зазначає адвокат п'ятого президента України Петра Порошенка Ігор Головань.

На прес-конференції в четвер в агентстві "Інтерфакс-Україна" Головань розповів про оприлюднення результатів журналістського розслідування з дослідженням "плівок Труби".

"Експертиза... з ідентифікації голосів, вивчення аудіо- та відеозаписів... встановила, що на оприлюднених у мережі записах "Трубу прорвало" говорить сам пан Труба... На оприлюднених аудіо особи домовлялися про організацію політичних переслідувань і притягнення завідомо невинуватих до кримінальної відповідальності, організацію переслідування п'ятого президента України Петра Порошенка... точно встановлено, що звучить голос Труби", - сказав адвокат.

За його словами, канадські експерти використовували новітні біометричні методики дослідження, що дає дуже високий ступінь ймовірності висновків, практично категоричне ствердження ідентичності голосу.

Адвокат зазначив, що висновок експертів має враховувати слідчий у кримінальних провадженнях, що стосуються незаконних дій Труби, а генеральному прокурору Руслану Рябошапці варто визначити, який орган займеться розслідуванням, щоб воно було об'єктивним і незаангажованим.

Головань наголосив: "Це експертне дослідження ускладнить життя тим представникам правоохоронних органів і влади, які саботують розслідування фактів незаконного переслідування п'ятого президента".

Адвокат нагадав, що захист Порошенка звертався до суду, щоб домогтися реєстрації відповідних кримінальних проваджень.

"На сьогодні зареєстровано цілу низку кримінальних проваджень. На виконання рішення суду НАБУ зареєструвало провадження за ч. 2 ст. 369 Кримінального кодексу (незаконний вплив екс-директора ДБР на слідчих), за заявою народного депутата Гончаренка Генпрокуратура зареєструвала кримінальні провадження за ст. 343 і ст. 387 КК (втручання у діяльність працівників правоохоронних органів і розголошення даних досудового розслідування). Буквально вчора ми отримали відповідь від Офісу генпрокурора про реєстрацію кримінального провадження за ст. 372 КК (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, поєднане зі штучним створенням доказів обвинувачення)", - підсумував адвокат.

У свою чергу народний депутат України (фракція "Євросолідарність") Вікторія Сюмар додала, що якщо експерти підтвердять ідентичність голосу заступника глави Офісу президента Андрія Смирнова на плівках "Трубу прорвало", то він має бути відсторонений від виконання обов'язків.

"На плівках є голос, який, я думаю, буде ідентифіковано. Зараз, принаймні, він дуже схожий на голос заступника керівника Офісу президента Андрія Смирнова. Якщо він там є, думаю, результати експертизи мають бути швидко з цього приводу, і якщо вони підтвердять, що це його голос, то, ми переконані, він має бути відсторонений", - сказала Сюмар.

Депутат наголосила, що має відбутися розслідування щодо втручання посадовців Офісу президента в діяльність ДБР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА