14:43 28.01.2020

Правозахисники заявляють, що Міграційна служба упереджена до членів "Хізб ут-Тахрір" і нікому не надає статусу біженців

2 хв читати

Київ. 28 січня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Представники правозахисних організацій занепокоєні упередженим ставленням Державної міграційної служби України (ДМС) до заяв про надання статусу біженця мігрантам, зокрема членам організації "Хізб ут-Тахрір".

"На сьогодні нам не відомий жоден випадок, коли міграційна служба в результаті всебічного, неупередженого розслідування ухвалила позитивне рішення щодо заявника у справах "Хізб ут-Тахрір", - повідомив юрист громадської організації "Правозахисний рух Криму" Дамір Мінадіров на прес-конференції "Політичні біженці в Україні: між безвідповідальністю ДМС і нерішучістю судової влади" в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Він вважає, що вся процедура ДМС про надання визнання статусу біженця спрямована на те, щоб "цей статус нікому не присвоювати й не надавати притулку". На думку Мінадірова, під час розгляду питання про надання статусу біженця ДМС ігнорує закони України та спирається на законодавство інших країн.

За його словами, "міграційна служба перетворилася на службу відмов у статусі біженця", вона ігнорує будь-які офіційні папери, постанови про розшук в інших країнах, рішення судів. "Більше того, трактується офіційна російська позиція ... що, наприклад, "Хізб ут-Тахрір" - заборонена організація... І посилаються на рішення російського суду від 2003 року про заборону організації", - зазначив юрист.

Мінадіров наголосив, що "в переважній більшості випадків міграційна служба відмовляє в наданні статусу біженця незалежно від аргументу заявників" і фактично "переклала свої функції на суди". "На сьогодні існує близько 50 рішень судів різних інстанцій, які скасовують відмову ДМС у справах "Хізб ут-Тахрір", у більшості випадків їх направляють до ДМС на перегляд", - зазначив Мінадіров, наголосивши, що це не гарантує повторної відмови ДМС.

На думку Мінадірова, "судам час узяти на себе відповідальність і зобов'язати міграційну службу надавати статус біженця".

Як зазначив голова інформаційного офісу "Хізб ут-Тахрір" в Україні Фазил Амзаєв, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна", з 2014 року понад 20 членів "Хізб ут-Тахрір" звернулися по захист до України, з них "близько п'яти осіб отримали статус додаткового захисту", але "в переважній більшості" вирішення питань затягується - міграційна служба відмовляє, суди повертають рішення служби на перегляд знову в міграційну службу, а міграційна служба знову відмовляє в наданні статусу біженця".

Як повідомив адвокат Олексій Скорбач, протягом десяти років загалом кількість заяв про надання статусу біженців, що надходить до ДМС, не змінюється. "Це 2,5-3 тисячі заяв на рік. Близько 38% дій міграційної служби (повторні відмови, відмови) в судах визнаються незаконними", - сказав він.

"Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі" - міжнародна ісламська політична партія. "Хізб ут-Тахрір" визнана терористичною організацією в РФ і Казахстані.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА