17:26 02.04.2020

Українські фармкомпанії пропонують створити коордгрупу із забезпечення ліками під час поширення коронавірусу

4 хв читати

Київ. 2 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Вітчизняні фармацевтичні виробники закликають створити координаційну групу при президенті України за участю центральних органів виконавчої влади, галузевих асоціацій та виробників ліків для оперативного вирішення питань забезпечення лікарськими засобами під час поширення коронавірусної інфекції.

Про це фармкомпанії - члени асоціації "Виробники ліків України" (АВЛУ) заявили на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

За словами президента АВЛУ Петра Багрія, робоча група, зокрема, могла б в оперативному порядку вирішувати проблеми, пов'язані з підвищеним попитом на деякі групи препаратів, дефіцитом низки активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ), перебоями в логістиці лікарських засобів, а також питання зі сфери патентного права.

"Сьогодні зупинені підприємства, які займаються виробництвом АФІ, є проблеми з постачанням субстанцій, пакувальних матеріалів, проблеми з логістикою лікарських засобів, тому сьогодні було б дуже добре сформувати штаб і спланувати свою роботу в уряді й Офісі президента у такий спосіб, щоб допомогти вітчизняним виробникам впорається з цими викликами і забезпечити населення України лікарськими засобами", - сказав він.

У свою чергу голова правління ПрАТ "Індар" Любов Вишневська зазначила, що фармкомпанії зіткнулися з низкою проблем, зокрема квотуванням спирту без акцизу.

"Квотування навіть не в період епідемії, а в звичайному житті - це кам'яний вік. Виробники лікарських засобів, що мають ліцензії на виробництво, мають отримувати спирт у достатніх кількостях", - сказала вона.

Вишневська також наголосила на проблемі необхідності реєстрації субстанцій для виробництва лікарських засобів за наявного дефіциту субстанцій і неможливості їх постачання. "Потрібно скасувати реєстрацію субстанцій для виробництва лікарських засобів і перейти до європейської процедури, коли реєструється лікарський засіб разом із субстанцією. Це дасть можливість погасити дефіцит", - сказала вона.

Вишневська вважає, що уряд України має підключитися до вирішення проблеми постачання субстанцій, експорт яких заборонений урядом Індії, "оскільки зусиль, яких вживають вітчизняні фармвиробники, недостатньо для налагодження постачань субстанцій, котрі на сьогодні закриті до експорту з території Індії, Китаю і частково Великої Британії".

Вишневська також наголосила на необхідності ухвалення нового закону про лікарські засоби.

Зі свого боку генеральний директор ТОВ "Юрія-Фарм" Дмитро Деркач наголосив на необхідності переглянути підходи до формування доказової бази ефективності лікарських засобів, приділяючи більше уваги досвіду практичного застосування ліків.

"Ми маємо звертати увагу на той досвід, який сьогодні отримують Італія, Іспанія, США. Ми маємо зрозуміти, що про доказову медицину в чистому вигляді сьогодні не варто говорити, не час. Нині час практичної медицини, час пошуку рішень, час експериментів і дій. Ми недооцінюємо професію медиків і вітчизняну науку", - сказав він.

Водночас Деркач наголосив, що у боротьбі з коронавірусною інфекцією вітчизняні фармвиробники стикаються з проблемами доступу до сировини.

"Стосовно препаратів, які запропоновані сьогодні іноземними лікарями, ми маємо чітко розуміти, що той самий Китай насамперед може забезпечувати сировиною Європу, США, себе і тільки вже потім нас. Звертаюся до держави із закликом стимулювати і заохочувати ініціативу вітчизняної фармгалузі й науки в пошуку вирішення наявних проблем", - сказав він.

Деркач прогнозує розвиток трендів антиглобалізації і протекціонізму на фармринку. "Ми маємо, нарешті, зрозуміти, що розраховувати на іноземну допомогу не варто", - наголосив він.

Директор торгового дому "Інтерхім" Олександр Чумак, у свою чергу, зазначив, що "фармгалузь України наразі становить основу національної безпеки країни".

"Я закликаю розв'язати руки вітчизняній фармпромисловості, впровадити інструменти, які дадуть змогу в найкоротші терміни налагодити виробництво тих ліків, яких не вистачає у всьому світі", - сказав він.

Чумак також вважає за необхідне змінювати підходи до виведення препаратів на ринок. "Потрібно схвалити процедуру прискореного виведення на ринок лікарських засобів, рекомендованих у світі. Ми їх проведемо за дві-три тижні, субстанція вже в дорозі, але для того щоб препарат потрапив до пацієнта, потрібно дозволити застосування цих лікарських засобів", - сказав він.

Медичний директор фармкомпанії "Фармак" Віталій Усенко наголосив, що "на самому початку пандемії Covid-19 країни почали закриватися, забороняти експорт стратегічних товарів. Ми в Україні маємо розуміти що можемо розраховувати лише на себе. Потрібен стратегічний план розвитку галузі, достатній для задоволення нагальних потреб населення в ліках", - сказав він.

Усенко вважає, що "для цього потрібне не тільки виробництво лікарських засобів, а й відновлення виробництва субстанцій".

"Глобалізація дала викривлення. Потрібна стратегічна програма медичної промисловості, фармпромисловості й хімічної промисловості, щоб виробляти субстанції на території України", - сказав він.

АВЛУ об'єднує провідних фармвиробників України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА