13:05 12.05.2020

Екс-генпрокурор Шокін просить президента України відреагувати на бездіяльність правоохоронців у розслідуванні протиправних дій Байдена

3 хв читати

Київ. 12 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Колишній генеральний прокурор України Віктор Шокін звертається до президента країни Володимира Зеленського як гаранта Конституції з проханням забезпечити реагування правоохоронних органів на заяви про скоєння протиправних дій екс-віце-президентом США Джозефом Байденом.

На прес-конференції у вівторок в агентстві "Інтерфакс-Україна" адвокат Шокіна Олександр Телешецький зазначив, що Державне бюро розслідувань (ДБР) і Офіс генпрокурора не виконали низку судових рішень щодо реєстрації та розслідування злочинів, про які заявляв Шокін, - за фактом протиправних дій стосовно Шокіна з боку Байдена.

Телешецький розповів, що протягом більше трьох місяців після звернення Шокіна до правоохоронних органів про вчинення стосовно нього злочинних дій не було проведено жодних слідчих дій.

За його словами, слідчі ДБР направили заяву Шокіна до органів Нацполіції, потім заява про скоєння злочинів знову повернулася до ДБР, а бюро направило матеріали до терпідрозділу, де заява також залишилося без руху. За скаргою Шокіна суд зобов'язав посадових осіб ДБР внести інформацію до ЄРДР, однак і це рішення суду тривалий час не виконувалося.

"Шокін знову звертається до суду і 14 квітня отримує ухвалу, яка зобов'язує Офіс генпрокурора відкрити провадження за фактом невиконання посадовими особами ДБР судового рішення", - сказав адвокат, додавши, що й це рішення залишається не виконаним.

"У зв'язку з черговим невиконанням рішення суду ... Шокін був змушений знову звернутися до суду з відповідною скаргою на бездіяльність", - наголосив адвокат.

За його словами, Шокіна жодного разу не допитали ні як потерпілого, ні навіть як свідка, жодних інших слідчих дій також не проводилося. "Очевидно, слідчому та прокурору поставлено завдання ... блокувати й ігнорувати цю справу", - сказав адвокат.

Телешецький стверджує, що наразі провадження за заявою Шокіна про злочинні дії Байдена перебуває у слідчому управлінні Нацполіції Києва, але слідчий фактично не робить ніяких дій для його розслідування.

У зв'язку з бездіяльністю правоохоронних органів, як повідомив Телешецький, Шокін звертається до президента України.

"Шокін підготував звернення до президента України як гаранта Конституції з проханням забезпечити захист прав та інтересів як громадянина України в цьому кримінальному провадженні та притягнути винних осіб до відповідальності за систематичне невиконання судових рішень у кримінальних провадженнях за його заявами", - сказав адвокат.

Також він додав, що є всі підстави для надання Шокіну охорони у зв'язку з оприлюдненою ним інформацією про тиск Байдена.

"Життю Шокіна може загрожувати небезпека, українська держава має ініціювати через правоохоронні органи забезпечення його охорони ... Вважаємо, що на сьогодні є достатньо підстав для цього", - сказав адвокат.

Як повідомлялося, 27 лютого ДБР зареєструвало кримінальне провадження про тиск на екс-генпрокурора Віктора Шокіна з боку екс-віце-президента США Джозефа Байдена. Причиною тиску стало розслідування Генеральною прокуратурою України тяжких злочинів у сфері міжнародної корупції, пов'язаних із діяльністю екс-міністра екології України Миколи Злочевського та керівників компанії Burisma. Справу було відкрито за ч. 2 ст. 343.

Адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані в кількох інтерв'ю заявляв про втручання колишнього віце-президента в українську політику й участь у корупційних справах. Зокрема, він стверджує, що колишній генпрокурор України Віктор Шокін був звільнений на прохання Байдена - нібито за те, що розбирався у зв'язках Burisma з його сином Гантером Байденом.

Наприкінці січня 2020 року Шокін заявив, що був отруєний ртуттю п'ять місяців тому під час перебування у Греції, після чого проходив тривалий період лікування.

"Я не маю явних ворогів, яких я точно знаю, що це ворог. Безумовно, одна з версій, але ця версія потребує дослідження, але є можливість причетності Байдена якимось чином до цих питань. Я звернувся офіційно до грецьких правоохоронних органів з цього питання ... просив їх розслідувати ... Офіційно я ще відповіді не отримав, хоча звернувся досить давно стосовно питання порушення кримінального провадження у зв’язку з моїм навмисним убивством", - розповів він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА