18:08 20.05.2020

Адвокат Новіков: Президент сам підтвердив свою зацікавленість у кримінальних справах проти Порошенка

3 хв читати

Київ. 20 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова відкрила кримінальне провадження за так званими плівками Байдена після спілкування з президентом України Володимиром Зеленським, а глава держави на прес-конференції сам підтвердив зацікавленість у цій справі, заявляє адвокат п'ятого президента України Петра Порошенка Ілля Новіков.

"Кримінальне провадження за так званими плівками Байдена було порушено сьогодні вночі... що само по собі у справах, що стосуються подій чотирирічної давності, свідчить про якийсь окремий інтерес у цьому питанні керівництва Офісу генерального прокурора", - сказав адвокат у середу на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Він додав: "За інформацією, яку ми намагатимемося уточнити й перевірити, це було зроблено після розмови генерального прокурора Венедіктової із Зеленським".

Адвокат стверджує, що заявами із цього приводу на прес-конференції президент підтвердив свою зацікавленість у цьому питанні.

"Своїми заявами про те, що він (Зеленський) упевнений, що вирок Порошенку - це питання часу і що можна кваліфікувати дії за статтею про держзраду, президент Зеленський уперше публічно окреслив свою позицію... як людини, яка безпосередньо координує та безпосередньо зацікавлена в цих провадженнях", - зазначив Новіков.

Говорячи про зміст аудіозаписів, Новіков висловив переконання в тому, що "там немає жодного складу злочину".

"Переговори такого ж змісту відбуваються протягом усіх останніх років і в період, коли Зеленський очолює Україну... це звичайна практика", - пояснив Новіков.

Що стосується нібито зловживань і розкрадань, то, як стверджує адвокат, "цілком очевидно, що їх там також не було".

За його словами, захист Порошенка намагатиметься встановити джерело походження цих записів.

"Воно (джерело записів - ІФ) могло бути і з американської сторони. Але заяви Зеленського і поведінка Офісу президента, поведінка генерального прокурора свідчать на користь версії про те, що запис міг здійснюватися з української сторони, що є колосальною проблемою і може вести до підривання можливості провадити довірчі розмови... з будь-якими іноземними партнерами", - розповів адвокат.

У свою чергу адвокат Ігор Головань зазначив, що важливим моментом є те, за якими статтями Кримінального кодексу Офіс генпрокурора відкрив справу. Зокрема, за його словами, не йдеться про розголошення держтаємниці, таємниці листування, незаконного прослуховування.

"Ті люди, які реєстрували кримінальне провадження, можна так подумати, дуже бояться вийти саме на Офіс президента як джерело всієї цієї історії", - висловив думку Головань.

На самій же прес-конференції Зеленський, як стверджує адвокат, "озвучив фактично замовлення" на відкриття справи.

"Разом із нашим зверненням про завідомо неправдиве повідомлення про злочин ми також наполягатимемо на тому, щоб за фактом учорашньої прес-конференції (народного депутата Андрія Деркача, на якій були озвучені аудіоматеріали про нібито тиск Байдена на Порошенка, на підставі чого Офіс генпрокурора і відкрив кримінальне провадження - ІФ), а також за фактом сьогоднішніх дій, коли на прес-конференції президента його висловлювання можна тлумачити... як спробу створити враження, що оприлюднені вигадки були достовірні (були відкриті справи - ІФ)... Ці дії в комплексі більше схожі на державну зраду", - заявив Головань.

У свою чергу присутня на прес-конференції народний депутат України (фракція "Європейська солідарність"), голова парламентського комітету з питань інтеграції України з Євросоюзом Іванна Климпуш-Цинцадзе додала: "Сьогодні... після прес-конференції президента Зеленського... ми маємо всі підстави вважати, що він та його команда причетні до цієї диверсії проти України. Ця диверсія, провокація спрямована на кілька основних речей: вони б'ють у саме серце міжнародної підтримки України... намагаються зруйнувати двопартійну допомогу, яку нам надавали США, вони намагаються втягнути Україну у внутрішньополітичні виборчі процеси в РФ".

19 травня Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив Байдена на Порошенка.

20 травня вранці Офіс генпрокурора повідомив, що вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію за статтею про державну зраду та зловживання владою або службовим становищем за заявою народного депутата України Андрія Деркача, який напередодні оприлюднив аудіоматеріали, які можуть свідчити про вплив віце-президента США Джозефа Байдена на п'ятого президента України Петра Порошенка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА