17:09 11.06.2020

"Міроіл" вважає непрозорою закупівлю "Укрзалізницею" мастильних матеріалів і скаржитиметься до прокуратури

3 хв читати

Київ. 11 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Дистриб'ютор найбільшого українського виробника мастильних матеріалів ТОВ "НВП Агрінол" компанія "Міроіл" вважає закупівлю філією "Центр забезпечення виробництва" АТ "Укрзалізниця" мастильних матеріалів проведеною з порушеннями, які призвели до завищення вартості мастильної продукції на суму в 28 млн грн.

Як зазначив під час брифінгу в прес-центрі агентства "Інтерфакс-Україна" директор "Міроіл" Михайло Воболіс, ідеться про дві тендерні процедури з очікуваною вартістю закупівлі в 260 млн грн.

"Я офіційно заявляю, що якщо тендерний комітет "Укрзалізниці" підпише договори з переможцями, ми подамо заяву про вчинення кримінального правопорушення посадовцями цього органу", - заявив адвокат компанії Євген Озюменко.

Юристи "Міроіл" також наголошують, що компанії-переможці зазначених торгів подали документи з порушеннями в частині достовірності сертифікації пропонованої продукції.

За словами адвоката, сертифікати відповідності на мастила компанії "Хіл-Корпорейшн Юкрейн" видані ООВ "Міжнародні стандарти і системи", яке не має акредитації у відповідній галузі, що підтверджується Реєстром акредитованих ООВ Національного агентства акредитації України, експертним висновком Державного підприємства "Науково-дослідний інститут нафтопереробної та нафтохімічній промисловості "МАСМА" і листом Державного підприємства органу сертифікації нафтопродуктів і систем якості "МАСМА-СЕПРО". Окрім цього, сертифікати відповідності видано на підставі лабораторних протоколів випробувальної лабораторії ТОВ "АКАДЕМТЕСТ", при тому, що лабораторія, де зроблено випробування, не акредитована.

"Водночас, коли наша країна перебуває в економічній кризі, а уряд декларує підтримку вітчизняних виробників, ми стикаємося з волаючими фактами недопущення з абсолютно надуманих причин національного виробника до процедур тендерних закупівель філії ЦЗВ "Укрзалізниця", що в результаті може призвести до зайвого витрачання бюджетних коштів у розмірі 28 млн грн", - заявив директор "Міроіл".

За словами Воболіса, в таких діях тендерного комітету ЦЗВ УЗ компанія "Міроіл" вбачає вибіркову лояльність до певних учасників, а також не виключає наявності корупційної складової.

"Так, зовсім нещодавно в рамках аукціону на "Південно-західній залізниці" (філія УЗ - ІФ) компанія "Міроіл" перемогла з ціновою пропозицією, яка майже вдвічі нижча за ту вартість, з якою наразі планує укласти договір на постачання філія ЦЗВ "Укрзалізниці", - наголосив директор "Міроіл".

У свою чергу директор з маркетингу "НВП Агрінол" Дмитро Коверний наголосив, що продукція компанії постачається на "Укрзалізницю" вже близько 20 років і за цей час не отримувала жодних нарікань, зокрема і щодо термінів постачань.

"Міроіл" уже зверталася до Антимонопольного комітету України (АМКУ), проте її скаргу навіть не було розглянуто.

Наприкінці прес-конференції директор "Міроіл" Михайло Воболіс звернувся до Верховної Ради та президента України Володимира Зеленського. "Наша позиція однозначна - ми маємо намір доводити порушення своїх юридичних прав усіма законними способами. А також звертаємося до депутатів Верховної Ради та президента України: Володимире Олександровичу, ми звертаємося до правоохоронних органів за фактом скоєння злочину посадовцями "Укрзалізниці". Також просимо вас узяти участь у розслідуванні обставин проведення цього тендера та створити слідчу комісію для всебічного вивчення цього питання", - заявив Воболіс.

Він наголосив, що дії залізничного перевізника, по суті, не що інше, як дискримінація вітчизняного виробника, а формат тендера, що проводиться, неефективний, і може завдати державі збитків розміром 28 млн грн.

Як повідомлялося, Господарський суд Києва за позовом компанії ТОВ "Торум" блокував тендер "Укрзалізниці" на закупівлю мастил і мастильних матеріалів.

"Укрзалізниця" розпочала процедуру відкритих торгів із закупівлі мастил на 2020 рік у грудні 2019 року.

У січні підприємства, що постачають продукцію виробництва ТОВ "КСМ-Протек", оскаржили умови тендерної документації. Після цього "Укрзалізниця" розглянула пропозиції учасників тендера та відхилила деякі з них за порушення умов тендерної документації. Зокрема, були відхилені пропозиції: ТОВ "Міроіл" (пропонувало продукцію виробництва ТОВ НВП "Агрінол"), ТОВ "Август Пром", ТОВ "Торум", ТОВ "КСМ-Трейд" (усі три пропонували продукцію виробництва ТОВ "КСМ-Протек").

Після цього, за даними "Укрзалізниці", компанії, що постачають продукцію виробництва "КСМ-Протек", оскаржили рішення тендерного комітету в Антимонопольному комітеті України. Проте, як показали результати розгляду скарг, АМКУ визнав дії тендерного комітету цілком правомірним.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА