14:47 23.06.2020

Закон про злодіїв у законі не матиме особливих позитивних наслідків, він недосконалий і ухвалений більше для піару - думка

3 хв читати

Київ. 23 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Ухвалений Верховною Радою 4 червня так званий закон про злодіїв у законі не матиме особливих позитивних наслідків, є недосконалим і ухвалений більше для піару, вважає екс-прокурор військової прокуратури, адвокат Ігор Сєрков.

"Я вважаю, що цей закон не матиме тих позитивних наслідків, того ККД, на який розраховують деякі правоохоронці, чиновники та деякі громадяни України. На мій погляд, закон досить аморфний, сирий і певною мірою недосконалий. Він ухвалений більше для піару і відіграватиме роль такого "весільного генерала", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Сєрков зазначив, що законодавець ввів у цивільний ужиток поняття "злодій у законі", чим фактично держава "якоюсь мірою легалізувала злочинних авторитетів і звела їх у ранг якихось лідерів злочинного світу". "На мій погляд, законодавець не прописав механізму доведення складу злочину під назвою "злодій у законі", - зазначив він.

Говорячи про приклад Грузії, Сєрков пояснив, що злодії в законі становили загрозу не лише для криміногенної ситуації в цій країні, а й для політичної та економічної стабільності держави, тому ухвалення відповідного закону і боротьба з ними в часи президентства Міхеіла Саакашвілі було своєчасним і непогано спрацювало.

"Завдяки ньому вдалося дезорганізувати вплив грузинських "авторитетів" на криміногенну, політичну та економічну ситуацію в країні, а бюджет шляхом конфіскації їхнього майна суттєво поповнився. В Україні немає як таких українських злодіїв у законі, а якщо є, то переважно це приїжджі особи. Наприклад, "Гарик Одеський", "Олександр Дніпропетровський". Їхній вплив на криміногенну ситуацію, економічне та політичне життя України невеликий. У нас більше проблем від вуличної злочинності: крадіжок, грабежів, розбоїв", - наголосив він.

Прокурор прокуратури Київської області Казбек Тедеєв зазначив, що правоохоронці не повинні знімати з себе відповідальність у тому, що скривджені, потерпілі громадяни, які не отримують підтримки від правоохоронних органів у захисті від інших злочинців, нерідко звертаються до тих самих злодіїв у законі.

Також, на його думку, є проблема і у зв'язку з судовою реформою, оскільки в таких судах, як, наприклад, Печерський і Шевченківський, є великий некомплект стосовно суддів, і люди роками не можуть отримати рішення у їхніх справах.

Говорячи про закон, Тедеєв назвав його певною мірою дискримінаційним. "Ми ловимо злочинця, він говорить, що злодій у законі, і далі що? У нього спосіб життя такий. Потрібно довести причетність його до того чи іншого злочину. Притягати до відповідальності людей лише за те, що вони називають себе злодіями в законі, це дискримінація, на мою думку", - пояснив він.

Директор юридичної компанії "Аргумент" Богдан Кушнір вважає, що законопроект про злодіїв у законі є популістським, і в ньому навіть фактично немає визначення "злодія в законі". "Фактично у нас є скелет якогось майбутнього закону, який уже протягнули і намагаються затвердити, щоб він почав працювати. На мою думку, це буде лише окрема стаття, щоб заробити гроші із затриманих", - зазначив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА