20:13 24.09.2020

Громадські організації виступають проти запропонованого профільним комітетом ВР законопроекту про самоврядування медпрофесій

3 хв читати

Київ. 24 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Низка громадських організацій виступила проти запропонованого парламентським комітетом здоров'я нації, меддопомоги та медстрахування законопроекту про самоврядування медичних професій в Україні (законопроект №2445-д).

"У попередніх скликаннях Верховної Ради були зареєстровані законопроекти, які стосуються лікарського самоврядування, проігнорувати повністю напрацювання лікарської громадськості комітет не міг, тому створив робочу групу, яка мала доопрацювати їх", - сказав президент Всеукраїнського лікарського товариства, заступник голови комітету охорони здоров'я минулого скликання парламенту Олег Мусій на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Він зазначив, що "з лютого до липня щось сталося в парламентському комітеті, і жодна наша пропозиція не була врахована".

За словами Мусія, зареєстрований законопроект №2445-д, зокрема, передбачає "перекладання на лікарів численних державних функцій, а також фінансового навантаження щодо ведення держреєстрів, розробки протоколів і стандартів лікування, розгляду скарг пацієнтів, страхування відповідальності лікарів".

"Усе, з чим не впоралося МОЗ, хочуть передати самоврядуванню, залишаючи при цьому контроль за МОЗ і парламентським комітетом", - сказав він.

Мусій наголосив, що законопроект створює ризики залучення до самоврядування медичних професій "кишенькових псевдоорганізацій", які будуть підконтрольні МОЗ і парламентському комітету.

"Знайдуться всякі псевдопацієнти України або псевдогромадські організації, які створюються для комерційних інтересів. Уявіть собі, яку організацію, підконтрольну пану Радуцькому і МОЗ, вони хочуть створити для обстоювання власних комерційних інтересів", - сказав він.

У свою чергу президент Асоціації стоматологів України Ірина Мазур зазначила, що "стоматологи не підтримають цього законопроекту".

Президент Національної лікарської ради України Костянтин Надутий зауважив, що в разі ухвалення законопроекту "хтось заплатить за те, за що не хоче платити держава", і ці витрати будуть включені в тарифи на медпослуги, які оплачуються через НСЗУ з держбюджету.

"Ми хочемо платити за розробку стандартів лікування? Це дуже дорога історія, дуже дорога. У всьому світі вона фінансувалася державою. Ми хочемо платити за страхування професійної відповідальності лікарів? Ми готові оплачувати історію, коли комусь хочеться заробити гроші на високомаржинальній схемі впровадження нового виду обов'язкового страхування, тому що кожен із нас заплатить - лікар заплатить, кінцевий споживач заплатить. Усі пацієнти країни заплатять за цю витівку комітету Верховної Ради", - сказав він.

Президент Асоціації гінекологів-ендокринологів України Тетяна Татарчук назвала неприпустимим передбачене законопроектом ухвалення "п'яти етичних кодексів для різних медичних професій".

Як повідомлялося, в листопаді 2019 року комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування створив робочу групу для доопрацювання законопроекту про самоврядування медичних професій (№2445). Робочу групу очолив один із його авторів - народний депутат Артем Дубнов.

Законопроект №2445, зокрема, передбачав законодавче закріплення та врегулювання професійного самоврядування медпрофесій, а також створення трьох органів професійного самоврядування: лікарської палати (до неї увійдуть усі лікарі, окрім стоматологів), стоматологічної та палати медичних фахівців (молоді фахівці з медосвітою, бакалаври, що мають право на здійснення медичної діяльності). Палати надаватимуть/відкликатимуть ліцензію на здійснення медичної діяльності.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА