13:12 22.10.2020

Вантажовідправники вважають за доцільне запровадити держпрограму з підтримки нацвиробника вагонів за участю всіх зацікавлених сторін

3 хв читати

Київ. 22 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Вантажовідправники вважають за доцільне запровадити державну програму з підтримки національного виробника вагонів, в обговоренні якої взяли б участь усі зацікавлені сторони, заявив віце-президент "Союзу хіміків України" Ігор Гольченко під час обговорення проекту Мінінфраструктури щодо обмеження термінів експлуатації вагонів із перевищенням нормативного терміну служби.

"Ми розуміємо необхідність оновлення вагонного парку, тому що це питання безпеки. Але ми говоримо: якщо ця програма спрямована на те, щоб підтримати вітчизняне машинобудування, яке в занепаді, й домогтися безпеки на залізниці, то слід розглянути питання про те, щоб заміна відбувалася за рахунок українського виробника, щоб не вийшло так, що ми змінимо вагонний парк за рахунок іноземного виробника. Тоді вийде і навантаження на вантажовідправників, і машинобудівникам ми не допоможемо. Тому тут йдеться про держпрограму, де взяли б участь в обговоренні всі зацікавлені сторони", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

На думку Гольченка, під час реалізації цієї програми слід було б іти поетапно: розробити пілотний проект, вивчити приклад "Укрзалізниці", перевірити стан приватного парку вагонів.

"Наша пропозиція наступна: робити такі кроки з підтримки, які ми розуміємо. Ми пропонуємо робити цю програму комплексною. Не просто обмежити термін служби вагонів і все, а подивитися, який ефект вона принесе, і подивитися, щоб суміжні галузі теж виграли... Упевнений, ми можемо знайти консенсус, але просто взяти й обмежити - це не державний підхід. І його потрібно переглянути", - наголосив він.

У свою чергу голова асоціації "Укрцемент" Павло Качур додав, що вимога року випуску до вагонів є нелогічною, передусім необхідно враховувати їхній технічний стан.

"В Україні нині 7,5 тис. вагонів-цементовозів, включаючи і вагони УЗ, і вагони приватних компаній. Найбільший ризик "Укрзалізниці" - з терміну експлуатації вагонів. Якщо слідувати проекту наказу, який готує Мінінфраструктури, УЗ сама собі створить проблеми. Тому що власних цементовозів у них не вистачає. Тільки 1 167 цементовозів стоять виведеними з експлуатації через техстан. Нам хотілося б, щоб це рішення було проаналізоване й прораховане, а не робило перекоси. Дуже нелогічною і незрозумілою є вимога року випуску. Насамперед важливо для безпеки його техстан, а не рік випуску", - сказав він.

"За підсумком сьогоднішнього засідання ми узгодимо спільний лист на прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури, міністра економіки з викладом нашої точки зору", - повідомив президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

За його словами, позиція вантажовідправників полягає в тому, щоб будь-яке оновлення вагонного парку відбувалося без створення дефіциту на ринку і зачіпання інтересів промисловості.

"Для піввагонів 33 роки, які нині обговорюють, - це компромісний варіант. З іншого боку - цей термін не має скорочуватися в найближчі роки, оскільки будь-яке його скорочення призведе до дефіциту", - зазначив Каленков.

Він також повідомив, що вантажовідправники категорично виступають за пріоритезацію безпеки руху, за те, щоб всі технічні вимоги дотримувалися у належний спосіб і всі ремонти відбувалися на сертифікованих потужностях.

Як повідомлялося, на початку жовтня 2020 року Федерація роботодавців транспорту України звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням забезпечити зважений підхід до продовження наднормативного терміну використання вагонів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

В Україні 79% підтримують проведення міжнародної мирної конференції, але лише 22% підтримали б участь у ній РФ - соцопитування

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА