16:34 03.12.2020

"Укроборонпром" планується ліквідувати у 2021 році, його трансформацію обговорить РНБО - голова держконцерну

4 хв читати

(додано текст після 9-го абз.)

Київ. 3 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Президент України Володимир Зеленський підтримав пропозицію призначеного у четвер генеральним директором держконцерну "Укроборонпром" Юрія Гусєва провести окреме засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України, присвячене трансформації "Укроборонпрому" та оборонно-промислового комплексу (ОПК) загалом.

"Планується, що у 2021 році "Укроборонпром" припинить своє існування... Моя пропозиція, щоб дорожню карту трансформації "Укроборонпрому" розглянула РНБО на засіданні, за результатами якого чітко затвердити етапи, очікувані результати та відповідальних за той чи інший етап", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Новопризначений голова держконцерну підтримав озвучену раніше концепцію трансформації "Укроборонпрому" в холдинги під двома зонтичними холдингами - "Оборонні системи України" й "Аерокосмічні системи".

Коментуючи конфлікт між "Укроборонпромом" і Мінстратегпромом на чолі з віце-прем'єром Олегом Уруським, якого нинішнє керівництво держконцерну звинуватило у втручанні в діяльність і кадрові призначення, Гусєв заявив, що президент країни доручив йому "працювати в команді", зокрема з урядом і Мінстратегпромом.

Позаштатний радник глави Офісу президента з питань стратегічних комунікацій у сфері національної безпеки та оборони Олексій Арестович на прес-конференції висловив думку, що конфлікт був спричинений недоліком стратегічних комунікацій.

"І моя посада, і посада Юрія (Гусєва - ІФ) виникли одночасно, щоб долати цю проблему. Ми вже провели попередні переговори на рівні персональному, і є рішення Офісу президента, що офіс стане мостом і допоможе пану Уруському і пану Гусєву знайти спільну мову. А гарантом є президент України", - сказав Арестович.

Гендиректор держконцерну повідомив, що вже встиг провести зустріч із главою Мінстратегпрому, проте з керівництвом самого "Укроборонпрому" ще не зустрічався.

За словами Гусєва, він поки що не готовий коментувати кадрові рішення в держконцерні, але проаналізує діяльність кожного керівника і до кінця грудня підіб'є підсумки.

Голова "Укроборонпрому" також повідомив, що після трансформації "Укроборонпрому" готовий продовжувати працювати в команді президента Зеленського на тій посаді, яку той вважатиме за потрібне.

Гендиректор уточнив, що вважає за необхідне доформування наглядової ради "Укроборонпрому", в якій наразі два з п'яти місць (обидва - за квотою президента) залишаються вакантними. Водночас Гусєв зазначив, що нинішніх трьох членів наглядової ради достатньо для ухвалення рішення.

Коментуючи можливі юридичні ризики, пов'язані з нещодавнім рішенням Конституційного суду про відсутність у президента прав на такі кадрові призначення, глава "Укроборонпрому" заявив, що такі повноваження президента передбачені в законі про особливості управління об'єктами держвласності в ОПК.

Він також повідомив, що планує зустрітися з Айварасом Абромавичусом, який керував концерном до 6 жовтня, за головування якого розроблялася концепція трансформації "Укроборонпрому", але поки що востаннє бачився з ним вісім місяців тому.

Гусєв уточнив, що також організовує зустріч з експертним середовищем.

Як повідомлялося, напередодні держконцерн заявив про втручання в діяльність "Укроборонпрому" у вигляді усних доручень і численних наполягань. "Зокрема, систематично надходять вимоги та рекомендації щодо призначення сторонніх осіб директорами підприємств-учасників концерну, а саме компаній "Укрспецекспорт", "Спецтехноекспорт", "Укроборонсервіс", ДП "Київський бронетанковий завод", ПАТ "Київський завод "Радар", Івано-Франківського котельно-зварювального заводу та підприємств у Львівській області", - йшлося в листі "Укроборонпрому".

На думку держконцерну, такі дії можуть містити ознаки зловживання впливом, конфлікту інтересів, що призводять до корупційних ризиків. В "Укроборонпромі" нагадали, що функцію власника стосовно держконцерну може здійснювати лише Кабінет Міністрів України через наглядову раду, тоді як Мінстратегпром виконує лише функцію формування державної політики та відповідного регулювання в оборонно-промисловій галузі.

"Укроборонпром" також зазначив, що Мінстратегпром зриває розробку ключових законодавчих і нормативних актів, ставить під загрозу реформування ОПК і підписання контрактів із виробниками озброєння і військової техніки для потреб Збройних сил України та інших замовників уже з січня 2021 року.

У свою чергу Мінстратегпром заявило, що здивовано "демаршем" керівництва держконцерну "Укроборонпром". "Завдання реформування та створення дієвої, ефективної моделі функціонування ОПК України (...) не може бути предметом для експериментальних вправ спеціалістів із "загального реформування", для яких не має значення, що саме "реформувати", - йшлося у відповіді Мінстратегпрому.

Міністерство нагадало, що є центральним органом виконавчої влади, створеним для формування та забезпечення реалізації державної військово-промислової політики, але відмовилося детальніше коментувати лист "Укроборонпрому", назвавши його авторів "некомпетентними та неінформованими".

До складу створеного в 2010 році "Укроборонпрому" нині входять близько 112 підприємств українського ОПК. Ще 21 підприємство держконцерну розташоване на тимчасово окупованій території Криму і на не підконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей. Відповідно до ухваленого ВР у червні 2011 року закону, "Укроборонпром" спільно з урядом забезпечує управління об'єктами держвласності в ОПК.

Мінстратегпром уже двічі виносив на урядовий комітет проект рішення про передачу в сферу його управління шести підприємств "Укроборонпрому": "Антонов", Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП), "Завод 410 ЦА", Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро "Прогрес" ім. Івченка, Харківський машинобудівний завод "ФЕД" і Харківське агрегатне конструкторське бюро, проте наглядова рада держконцерну не погодила такої ініціативи.

Наглядова рада "Укроборонпрому" складається з п'яти осіб, трьох з яких призначає президент, двох - уряд. Від уряду другим представником є Ентоні Тетер (Anthony Tether) - закордонний радник держконцерну, екс-голова Агентства передових оборонних дослідницьких проектів США, введений до ради ще в січні 2018 року. Від президента в раді - перший віце-президент Національної академії наук України Володимир Горбулін, дві позиції вакантні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА