17:20 29.12.2020

В Україні збанкрутували чотири з шести крохмальних заводи і всі підприємства з виробництва картопляного пюре

3 хв читати
В Україні збанкрутували чотири з шести крохмальних заводи і всі підприємства з виробництва картопляного пюре

У 2020 році в Україні приступили до роботи два з шести існуючих крохмальних заводи. В даний час працюють ПМП "Вимал" і ТОВ "Крохмалопродукти Оране". Решта підприємств знаходяться в переддефолтному стані або повністю збанкрутували і мають величезні нереалізоані складські запаси продукції, виробленої в 2019-2020 рр.

Про це на прес-конференції в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" повідомив директор ПМП "Вимал" Сергій Самоненко.
Причиною настільки катастрофічної ситуації в галузі переробки картоплі на крохмаль він назвав засилля на внутрішньому ринку України продукції з Білорусі.

"У період з 2017 до 2020 року імпорт з Білорусі зріс майже в 10 разів - з 877 т до 7100 т. Частина імпортованої продукції в Україні досягла 50%. Вона на 30% дешевше українського товару. Ми програємо в демпінговій війні через високу собівартості виробництва і закупівельні ціни на сировину ", - констатував він.
Аналогічний сценарій розгортається в сегменті сушених картопляних пластівців (картопляного пюре). Ситуація більш драматична, тому що з трьох існуючих ліній з виробництва картопляного пюре припинили роботу всі підприємства.

"100% цієї продукції Україна імпортує з-за кордону. Цей продук є стратегічно важливим для забезпечення потреб збройних сил України. Зараз наша армія використовує картопляне пюре виробництва Російської Федерації, яка за фактом є державою-агресором і реалізує Україні свій продукт", - розповів Сергій Самоненко.
За його інформацією, сусідні держави, зокрема ЄС, РФ і Білорусь, мають держпрограми підтримки галузі картоплярства, в рамках яких виробникам компенсують вартість кредитних відсотків, витрат на придбання техніки, зрошення, насіння, діють регіональні програми стимулювання розвитку картоплярства та будівництва переробних підприємств. Подібної програми немає тільки в Україні.
Директор ПМП "Вимал" впевнений, що держпрограма з підтримки промислового картоплярства не буде ефективною, якщо Україна не вирішить питання імпорту товарів з доданою вартістю, вироблених з картоплі в Білорусі і реекспорту по її території.

"Після того, як 1 січня 2017 року Російська Федерація в односторонньому порядку вийшла з режиму вільної торгівлі, а з Білорусією у України збереглася угоду про вільну торгівлю, роль Білорусі на міжнародному ринку кардинально змінилася. Вона перетворилася на майданчик для промислової торгової агресії і реекспорту в Україну товарів з РФ. Це стосується не тільки картоплі і продуктів з неї, а й ряду інших продовольчих товарів ", - нагадав Сергій Самоненко.
Можливими варіантами вирішення озвучених проблем керівник крохмального підприємства вважає напрацювання механізму захисту внутрішнього ринку України від проникнення крохмале- і картоплепродуктов з Білорусі, наприклад, шляхом виключення цих товарних позицій з режиму вільної торговки між Білоруссю та Україною. Також він вважає доцільним зосередитися на збільшенні квоти на безмитне ввезення в ЄС груп "чутливих товарів" в рамках ЗВТ.
Щорічна внутрішня потреба України в картопляному крохмалі становить 16 тис. тон. У 2019-2020 роках українськими підприємствами було вироблено 8,4 тис. тон картопляного крохмалю, третину з якого до цих пір не реалізовано.
ПМП "Вимал" - найбільший виробник картопляного крохмалю в Україні. Має 2 переробні заводи в Чернігові, один з яких запущено в дію в 2018 році за кошти кредиту ЄБРР і власні інвестиції. В ході реалізації держпрограми з підтримки промислового картоплярства ПМП "Вимал" має намір побудувати ще 2 підприємства з переробки відходів картоплі, які утворюються при виробництві крохмалю. Таким чином, на ринку можуть з'явитися нині імпортовані картопляний протеїн (використовується в птахівництві) і органічні картопляні добрива.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА