14:38 27.04.2021

Ми хочемо справедливості й дізнатися причину потрапляння до санкційних списків - "Прометей"

4 хв читати

Група компаній "Прометей" не може зрозуміти причину впровадження Радою національної безпеки і оборони (РНБО) санкцій проти Prometey Swiss SA (Швейцарія), яка входить до її складу, і відстоюватиме свої права у публічній площині, повідомив керівник юрдепартаменту зернотрейдера Роман Антонян під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Він уточнив, що 3 квітня президент України Володимир Зеленський підписав впроваджений РНБО указ про застосування санкцій щодо фізичних і юридичних осіб, яких пов'язують із контрабандою. За його словами, це рішення не містить конкретних фактів, які стали підставою для впровадження санкцій проти дочірньої компанії агрохолдингу - Prometey Swiss SA.

Антонян заявив, що ГК "Прометей" не розуміє і не знає, в чому конкретно звинувачують компанію, яка входить до його складу, і цими самими питаннями переймаються партнери компанії, які звертаються до неї з проханням роз'яснити ситуацію.

Посилаючись на ст. 201 КК України, він уточнив, що контрабанда - переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від нього низки найменувань товарів, серед яких зброя, отруйні речовини та інше.

"Важко уявити, що зернотрейдер, який вантажить тисячами тонн зернові та сільгосппродукцію, якимось чином може обійти митний контроль або вивезти товари поза митним контролем, це в принципі неможливо і абсурдно", - зазначив Антонян.

Представник "Прометея" уточнив, що Prometey Swiss не займалася імпортом товарів на територію України. При цьому компанія не отримала за час свого існування жодного запиту від правоохоронних органів України, ні вона, ні її посадові особи не були фігурантами кримінальних проваджень, з її боку не було порушень зовнішньоекономічної діяльності ні в Україні, ні за кордоном.

Юрист зазначив, що під час аналізу санкційного списку було виявлено покликання на те, що директором компанії Prometey Swiss є громадянин РФ Василь Солдатов. Антонян уточнив, що під час прийому на посаду директора компанії Солдатов розглядався як найманий фахівець і постійний резидент Швейцарії, оскільки відповідно до законодавства цієї країни один із директорів компанії обов'язково має бути її резидентом, які постійно проживають на території країни.

Він уточнив, що повноваження Солдатова обмежувалися статутом компанії Prometey Swiss, він не входить і не входив до наглядової ради групи компаній, не має права голосу в установчих органах "Прометея" і не є власником акцій ГК. Юрист уточнив, що на сьогодні Солдатов відсторонений від виконання обов'язків у Prometey Swiss, а на його місце буде призначений новий директор.

"Ми готові були надати ці пояснення правоохоронним органам, про що написали у зверненнях до них. Оскільки нас не почули, ми змушені озвучувати свою позицію та відстоювати свої права у публічній площині, зокрема проводячи брифінги та прес-конференції", - заявив Антонян.

Антонян зазначив, що компанія зверталася до РНБО, до президента та СБУ із запитами, щоб їй надали пояснення про причини впровадження санкцій, при цьому РНБО перенаправила звернення до СБУ, а та, у свою чергу, відповіла, що рішення про санкції ухвалила РНБО на підставі отриманих у СБУ розвідувальних даних. Відомство повідомило компанії, посилаючись на закон України про розвідку, що не може розкрити цю інформацію.

Юрист також зазначив, що компанія не може зрозуміти, чому СБУ, до чиїх повноважень входить боротьба з контрабандою, не розширила розслідування на всю групу компаній і не пред'явила жодних обвинувачень або підозри у контрабанді, обмежившись ухваленими РНБО точковими рішеннями про санкції.

Він зазначив, що впроваджені відомством санкції поширюються лише на територію України, при цьому Мінекономіки Швейцарії підтвердило право Prometey Swiss і далі працювати у правовому руслі в інших країнах.

Антонян зазначив, що компанія вже відчуває збиток іміджевого характеру від впровадження санкцій, оскільки партнери побоюються співпрацювати з нею, щоб також не потрапити під вплив санкцій.

"Це все змушує нас намагатися достукатися до РНБО, СБУ та президента України, ми відкриті та готові до діалогу, ми готові надавати документи та пояснювати свою позицію", - підсумував Антонян.

ГК "Прометей" надає послуги зі зберігання, доробки та логістики зернових і зернобобових культур на базі 29 елеваторів у Миколаївській, Кіровоградській, Київській, Хмельницькій, Запорізькій, Сумській, Одеській, Херсонській і Дніпропетровській областях. Загальний обсяг зерносховищ після купівлі на початку 2021 року Явкинського елеватора (с. Добре Миколаївській обл.) становить 1,66 млн тонн.

За підсумками 2021 року ГК "Прометей" планує отримати $45 млн EBITDA.

Її фінпоказники за 2020 рік поки що не оприлюднені. У 2019 році EBITDA групи становила $30,5 млн, виручка - $222 млн.

Засновником і власником ГК "Прометей" є Рафаель Гороян.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА