14:45 08.07.2021

"Ресурсний" законопроект значно сповільнить реалізацію програми "Доступна іпотека 7%" - забудовники

3 хв читати

Ухвалення у "ресурсному" законопроекті (№5600) норм про оподаткування нерухомості призведе до різкого подорожчання житла щонайменше на 20% і сповільнить реалізацію програми "Доступна іпотека 7%".

Таку думку висловили найбільші українські забудовники на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у четвер, 8 липня.

"Із 1 березня поточного року з ініціативи президента України запрацювала іпотечна програма під 7%. Вона була спрямована на доступність житла, щоб розширити кількість громадян, які отримують можливість придбати житло. Безумовно, зростання цін на 20% цю програму пригальмує", - сказав віце-президент ПрАТ "ХК "Київміськбуд" Андрій Джигіл.

За його словами, з початку 2021 року ціни на нерухомість зростають через збільшення вартості будівельних матеріалів. Додаткове податкове навантаження призведе до ще більшого збільшення цін на неї.

З цим погоджується керівник проектів Perfect Group Олексій Коваль, зазначаючи, що кількість квартир, що відповідають критеріям участі у програмі "Доступної іпотеки 7%", різко скоротиться через збільшення їхньої вартості щонайменше на 20%. Крім того, з ухваленням зазначеного законопроекту в його нинішньому вигляді знизиться кількість інвестиційного продажу житла.

Засновник KAN Development Ігор Ніконов також зазначив, що прибуток фондів будівництва від продажу житла, як правило, реінвестується у розвиток та нові проекти, а не виводиться, тому не має обкладатися ПДВ.

"Ми намагаємося пояснити депутатам, що цей пункт ще не можна ухвалювати. Дуже важливо, щоб доступність житла була масовою, тому що завдяки цьому люди залишаються в Україні", - наголосив Ніконов.

Про зростання цін на нерухомість у разі ухвалення "ресурсного" законопроекту заявив і засновник будівельної компанії "Інтергал-Буд" Володимир Зубик. "Ми підрахували, що вартість житла економ- та комфорт-класу зросте на $150/кв. м", -сказав він.

Крім того, Зубик розкритикував ідею оподатковувати ПДВ вже підписані на момент ухвалення закону, але не оплачені контракти на купівлю житла.

"Якщо закон буде ухвалений у нинішній редакції і заднім числом будуть "забезпечувати квитками" старі контракти, це взагалі призведе до колапсу, це буде кризово для галузі. Людей, які ще не оплатили договори повністю, дуже багато, адже забудовники переважно пропонують розстрочку на 5, 10, 15 років", - зазначив він.

За словами Зубика, невеликі будівельні компанії зможуть скорочувати сплату податків шляхом залучення готівкових коштів фізичних осіб, не підвищуючи цін. Водночас такі компанії, як правило, не інвестують у соціальну інфраструктуру, на відміну від великих забудовників, які будуть змушені знижувати оберти та скорочувати інвестиційні плани.

"Якщо цей законопроект у другому читанні проголосують, то, гадаю, щонайменше вдвічі може підвищитися вартість житла. Відповідно, різко впаде введення в експлуатацію і впаде продаж. І держава замість того, щоб збільшити надходження від податків, навпаки, отримає ще менше. Ми виступаємо із закликом призупинити цей законопроект, перейти до діалогу та знайти новий формат вирішення питання", - резюмував президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА