16:40 16.07.2021

Стаття Путіна адресована не українцям, а світовим лідерам - політолог

2 хв читати

Київ. 16 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Стаття президента РФ Володимира Путіна "Про історичну єдність росіян та українців" адресована не українцям, а світовим лідерам як демонстрація того, що РФ має намір зберегти свій контроль над Україною, вважає керівник Фонду "Українська політика", політолог Кость Бондаренко.

"Росія останні півроку розробляла нову концепцію активізації своєї діяльності щодо України. Очевидно, що ця стаття адресувалася не українцям та політичній еліті України, хоча й була продубльована українською мовою. Вона адресована світовим лідерам, щоб показати свій намір зберегти свій контроль над Україною", - заявив Бондаренко під час круглого столу на тему "Синергія зовнішніх і внутрішніх викликів для України. Коли кульмінація?", проведеного в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна".

За словами політичного експерта корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтина Матвієнка, "Україна на тлі ослаблення позицій Росії в Азії залишається стратегічною метою".

"Росію витіснили з Південного Кавказу. Вихід США з Афганістану створює велику проблему для Росії в Середній Азії, звідки вона, найімовірніше, теж піде. Казахстан досить суворо обмежує російський вплив на своїй території. Аншлюс Білорусі вже майже завершено. Тепер для Росії Україна залишається стратегічною ціллю, і для нас це виклик", - сказав Матвієнко.

Як зазначив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, "стаття російського президента є концептуальною основою та фундаментом для щонайменше ідеологічного наступу на Україну".

"Стаття Путіна - це тривожний знак, оскільки Путін вже починає замислюватися, що робити з Україною. Те, що він робив у 2014 році, не спрацювало, після були ставки на концентрацію проросійських сил в особі Медведчука, але й це не спрацювало. У першому півріччі 2021 року після санкцій РНБО проти Медведчука та закриття його каналів ми побачили ослаблення проросійських сил і посилення влади Зеленського. Гадаю, що це стало несподіванкою для Путіна. У Росії наразі думають, що робити з Україною", - вважає експерт.

У свою чергу Бондаренко додав, що "наступ на Україну може посилитися вже цієї осені - ідеологічний, економічний і аж до військового".

За словами директора соціологічної служби "Український барометр" Віктора Небоженка, "статтю Путіна можна розглядати і як послання майбутнім російським державним діячам".

"По-перше, він розуміє, що він не вічний. По-друге, він вважає, що лише російська імперія може бути місцем перебування самої Росії, України та Білорусі... Я назвав би це політичним заповітом Путіна, але не в сенсі його відходу, а в сенсі міркувань про майбутнє", - зазначив Небоженко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА