17:29 28.07.2021

Підозри на адресу Медведчука ґрунтуються на доказах, зібраних неуповноваженим органом - адвокати

3 хв читати

Київ. 27 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Адвокати народного депутата Віктора Медведчука (фракція "Опозиційна платформа - За життя") наполягають, що підозри на його адресу ґрунтуються на доказах, зібраних неуповноваженим на те органом, і вказують на низку процесуальних порушень у справі.

У середу на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" адвокат Медведчука Дмитро Лойфман наголосив на тому, що розслідування кримінального провадження щодо Медведчука перебуває в підслідності Державного бюро розслідувань (ДБР), однак за фактом слідчі дії здійснює Служба безпеки України (СБУ).

За його словами, за територіальністю органу досудового розслідування клопотання про обрання запобіжного заходу має розглядати не Печерський, а Шевченківський районний суд Києва. "Ми скеровували клопотання про те... що ця справа непідсудна Печерському суду, проте суддя Вовк (слідчий суддя Печерського райсуду Сергій Вовк - ІФ), який розглядав клопотання прокурора, навмисне відмовив стороні захисту, не став очікувати розгляду питання Апеляційним судом про підсудність", - зазначив Лойфман.

Окрім того, як наголосив адвокат, клопотання про обрання запобіжного заходу було подано до суду несвоєчасно, з порушенням термінів.

У свою чергу адвокат Лариса Чередніченко звернула увагу на те, що запобіжний захід у вигляді домашнього арешту було обрано на підставі того, що суд визнав обґрунтованою підозру. Сама підозра, за її словами, побудована на висновках експертиз, проведених експертами інституту судових експертиз СБУ, і виконували вони постанову слідчих СБУ, тоді як СБУ не є уповноваженим на те органом.

"Докази, які обґрунтовують підозру, зібрані неуповноваженим органом... Такі докази не можна покласти в основу підозри", - наголосила адвокат.

Водночас, як зазначила вона, висновки експертів мають імовірний, а не категоричний характер.

"Незалежні компетентні судові експерти надали висновки, які протилежні висновкам, наданим стороною обвинувачення. Ці висновки експертиз свідчать, що Віктор Медведчук непричетний до того, що йому намагаються інкримінувати", - пояснила Чередніченко.

Крім того, як наголосила адвокат, у своєму клопотанні прокурори просили про продовження запобіжного заходу до двох місяців, суд же ухвалив рішення про продовження домашнього арешту на два місяці. "Будь-якій розсудливій людині зрозуміло, чим відрізняється смислове навантаження прийменників "до" і "на", - додала вона.

"Справа Медведчука має яскраве політичне забарвлення... Юриспруденції тут мало, ми спостерігаємо... процес політичної репресії. Адже суд... відбувався в умовах безпрецедентного тиску... Суд, який продовжив Медведчуку термін тримання під домашнім арештом, явно вийшов за межі наданих йому повноважень, Печерський суд не мав права розглядати цю справу", - підсумував народний депутат Ренат Кузьмін (фракція "ОПЗЖ").

Як повідомлялося, Печерський районний суд Києва 9 липня продовжив домашній арешт Медведчуку до 7 вересня. Медведчук подав апеляцію на це рішення суду.

Народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку (фракція "Опозиційна платформа - За життя") 11 травня було повідомлено про підозру в державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому РФ Криму. За словами генпрокурора Ірини Венедіктової, підозра стосується трьох епізодів протиправної діяльності та співпраці з країною-агресором

За даними слідства, в 2015 році Медведчук вступив у попередню змову з чиновником уряду РФ для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря (морська економічна зона України, тимчасово окупована РФ). Ще один епізод кримінального провадження стосується передання спеціальним службам РФ відомостей, що містять державну таємницю. Третій епізод незаконної діяльності – проведення підривної діяльності проти України, зокрема в контексті розробки антиукраїнського проекту "Промінь".

Медведчук 12 травня прибув в Офіс генерального прокурора, ознайомився з копією пред’явленої йому підозри і заявив, що переховуватися від слідства не має наміру, а підозри є політично мотивованими.

Козак, за даними правоохоронних органів, перебуває в РФ. Водночас, за інформацією Медведчука, Козак перебуває на території Білорусі, де проходить лікування. Козака оголошено в розшук, є рішення суду на його затримання для обрання запобіжного заходу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій - соцопитування

Українці найбільше довіряють ЗСУ, волонтерам і рятувальникам, найменше - партіям, держапарату і судам - соцопитування

В Україні стало більше тих, хто вважає, що події в країні розвиваються неправильно, - соцопитування

Більшість українців вірять у перемогу України у війні, понад половина з них вважає, що вона настане не пізніше ніж через два роки - соцопитування

ГО "Антикорупційний штаб" презентував портал, який виявляє конфлікт інтересів у місцевих депутатів

Опитування: 53,9% опитаних українців вважають, що тих, хто ухиляється від мобілізації, можна зрозуміти - "ніхто не хоче помирати"

Опитування: 39,4% опитаних вважають, що перемогою України можна вважати виведення російських військ за межі територій, захоплених із 24 лютого 2022 року, не згодні - 26,2%

Опитування: понад 63% респондентів вважають, що всі, хто заплямував себе співпрацею з ворогом на ТОТ, мають бути ув'язнені

Опитування: понад 50% опитаних українців вважають, що Україна має відновити свій ядерний потенціал

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА