15:24 03.09.2021

Презентація Зеленським плану трансформації України в США була політичною помилкою - політолог

4 хв читати

Київ. 3 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Президент України Володимир Зеленський зробив політичну помилку, представивши план трансформації України під час робочого візиту до США, вважає директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

"Це колосальна політична помилка президента. Він не довіряє українцям, українці не довіряють президенту. Він везе до Сполучених Штатів план розпродажу, але при цьому не говорить, як це пов'язано з самою Україною. Це дуже погано", - сказав Небоженко під час круглого столу на тему "Старт осінніх політичних баталій. Чого очікувати суспільству за їхніми підсумками?" в агентстві "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

Він зазначив, що план трансформації України президент мав представити якщо не на таємному засіданні РНБО, то принаймні перед народом.

"Замість цього він таємно привіз від цих 73% (виборців - ІФ), які голосували за нього, план порятунку, трансформації України до Сполучених Штатів. І виявляється, що це був не план, а список пропозицій на 270 млрд. Це вже якісь коробейники, люди, які порахували все, де можна заробити, і запропонували Америці. Ви помітили шок американської бізнес-спільноти? Вони просто божеволіли від цієї цифри і від тієї суто хлестаковської легкості, з якою офісні чиновники підготували план продажу України. Навіть американці не повірили в своє щастя і вирішили не друкувати гроші під цей план", - зазначив Небоженко.

У свою чергу політичний експерт Костянтин Матвієнко також звернув увагу на те, що "насправді виглядає так, що Україна виставляється на розпродаж".

"Який тут є позитивний момент? Світ глобалізується, ми потребуємо нових технологій, нових фінансових інструментів і участі в нових глобальних світових проектах. Що тут є мінусом? Що в цих глобальних світових проектах нас не чекають як рівноправних партнерів або бодай партнерів, на яких звертають увагу. Потрібна продуктивна українська земля, бо у світі дефіцит харчів, потрібні українські ресурси, включаючи і геополітичний, геостратегічний ресурс, і Україну готові використовувати - якщо так ляже карта, якщо так складуться обставини - як механізм стримування РФ", - пояснив він.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов наголосив, що план трансформації України спочатку мали б обговорювати експерти, політики і депутати в Україні. "Тут запитання: а хто давав такий мандат на план трансформації, чому його не обговорювали експертне співтовариство, політики, у Верховній Раді України? Це має бути публічний захід, обговорення, має бути дискусія. А так у мене підозри, що це плід творчості гуртка в Офісі президента. Можливо, посилено це Київською школою економіки та Миловановим (радник глави Офісу президента України - ІФ)", - сказав він.

Небоженко звернув увагу на те, що до зустрічі з Байденом у президента Зеленського була зустріч із канцлером Німеччини Ангелою Меркель, "автором Мінських угод, Мінського переговорного процесу, мотором "нормандського формату", однак президент не передав їй список 450 українських військовополонених, що свідчить про спробу пошуку нового формату, який має змінити мінський і нормандський формати.

"Найпікантніше, що президент Байден взяв (список 450 полонених - ІФ). Тобто перед нами йде мова - можливо, Зеленський просто не розуміє цього - про закінчення "нормандського формату", тому Сполучені Штати вступають у свою старовинну гру: права людини, захист безпеки людей, і десь відділ, який захищатиме проамериканських афганців, і відділ, який буде займатися звільненням цих 450 ув'язнених, у Держдепі буде суміщений", - пояснив він.

Керівник Фонду "Українська політика"/UP Foundation, історик, політолог Кость Бондаренко вважає, що візит не приніс ні досягнень, ні втрат для України. "Не було суперприйому, який організовували свого часу Ющенку чи Порошенку (третій і п'ятий президенти України Віктор Ющенко та Петро Порошенко - ІФ) у Вашингтоні, але для Зеленського важливим був сам факт зустрічі. Тобто неважливо, що там буде підписано, навіть якщо дійсно просто прийти в Білий Дім і сфотографуватися з Байденом, це для нього було б величезним успіхом, саме для цього він і їхав. Решта - просто зовнішній антураж", - вважає він.

Експерт також вважає, що в Офісі президента шукають привід для того, щоб вийти з Мінського процесу. "Хоч би скільки говорили про те, що ми далі будемо виконувати Мінські домовленості, насправді до Верховної Ради внесено законопроект про перехідний період, який повністю перекреслює Мінські домовленості, законопроект про денонсацію Мінських домовленостей фактично", - вважає Бондаренко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА