16:04 27.09.2021

НАБУ затягує розслідування за підозрою брата голови ОАСК Зонтова, оскільки не зможе довести його провину в суді - адвокат

4 хв читати

Київ. 27 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) затягує розслідування справи за підозрою адвоката, колишнього співробітника Служби зовнішньої розвідки України (СЗР) Юрія Зонтова в підбурюванні до одержання неправомірної вигоди, оскільки не має доказів провини, які будуть прийняті судом, зазначає адвокат Олександр Корнага.

"Жодної нової підозри 17 вересня Юрію Зонтову оголошено не було. Насправді було змінено раніше інкриміновану Зонтову підозру", - сказав адвокат Зонтова в понеділок на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Він уточнив, що в оновленій підозрі окремим пунктом прописали недостовірне декларування.

Корнага зазначив, що, виходячи з оновленої підозри, "роль судді Вовка та роль Зонтова зводиться до того, що ці особи лише мали з'ясувати рух у справі".

"Ми встановили той факт, що це була провокація злочину", - заявив адвокат.

"До розгляду по суті ми дійти не можемо. НАБУ розуміє безпідставність підозр... Довести провину Зонтова в оголошених йому підозрах неможливо, тому НАБУ вже тричі зверталося до ВАКС щодо продовження термінів розслідування", - наголосив Корнага.

"НАБУ і далі затягуватиме розслідування, усіляко компрометуватиме Зонтова в ЗМІ, повторно повідомлятиме часткову інформацію і триматиме суспільство в омані... Ми зможемо довести невинуватість, як тільки НАБУ наважиться передати це кримінальне провадження для розгляду його по суті, а не затягуватиме розумні терміни досудового розслідування і шукатиме нові приводи для тримання Зонтова під вартою", - додав адвокат.

Раніше повідомлялося, що 20 вересня 2021 року НАБУ повідомило адвокату, колишньому співробітнику СЗР про підозру у внесенні недостовірних відомостей до електронних декларацій.

У повідомленні прес-служб НАБУ та САП ім'я адвоката не зазначено, але його посада і характер висунутих підозр вказує на підполковника Юрія Зонтова, якого у квітні затримали детективи НАБУ на одержанні $100 тис. неправомірної вигоди і якого після цього звільнили з військової служби в СЗР. Зонтов є рідним братом голови Окружного адмінсуду Павла Вовка, який змінив прізвище в 1999 році.

За даними НАБУ, підозру 17 вересня підписав генеральний прокурор України.

"Екс-посадовець уже має статус підозрюваного за фактом вчинення іншого злочину - підбурення до надання неправомірної вигоди суддям ОАСК. За даними слідства, особа спільно з іншим учасником злочину за $100 тис. обіцяла через голову ОАСК вирішити питання з одним із суддів цього ж суду про позитивне рішення у справі за позовом підприємства. У квітні 2021 року екс-чиновника викрили на гарячому. За місцем виявлення неправомірної вигоди детективи НАБУ знайшли предмети, зовні схожі на антикваріат, документи на ім'я голови ОАСК та його близького родича. Також виявили великі обсяги іноземної готівки", - йдеться в повідомленні.

Водночас, за даними САП, разом з екс-співробітником СЗР підозру висунуто і його спільнику, який також здійснює адвокатську діяльність. "Зазначених осіб підозрюють у заволодінні шахрайським шляхом грошовими коштами в особливо великому розмірі, а також підбурюванні до закінченого замаху на надання неправомірної вигоди суддям ОАСК", - йдеться в повідомленні.

9 квітня ВАКС відправив Зонтова під варту до 4 червня з альтернативою застави в 35 млн 185 тис. грн. Другому фігуранту справи, адвокату Юрію Донцю, було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб з альтернативою внесення застави в розмірі 2 млн 951 тис. грн. Після внесення застави його було звільнено із СІЗО.

За версією слідства, адвокати Зонтов і Донець на початку 2021 року працювали зі страховою компанією "АКС Кепітал". Тоді фірма, інтереси якої в суді представляв Донець, подала до Окружного адмінсуду позов проти Державної податкової служби. Адвокатів "здав" правоохоронцям ліквідатор "АКС Кепітал" Коваленко, якого підбурювали дати хабар судді Тетяні Балась. Слідство вважає, що Донець під час зустрічі з Коваленком запропонував йому за $100 тис. організувати рішення на користь страхової компанії.

Після цього адвокат залучив Зонтова через його родинні зв'язки з головою ОАСК. У січні 2021 року Коваленко написав заяву до НАБУ про підбурювання до надання хабара. 25 березня Коваленко передав Донцю перший транш у розмірі $10 тис. 29 березня Коваленку сказали, що із суддею остаточно домовилися про рішення і до 5 квітня їй треба передати залишок хабара.

У НАБУ стверджують, що з $ 90 тис., які Коваленко 5 квітня передав Донцю, $10 тис. адвокат залишив собі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА