17:48 07.10.2021

Укрексімбанк не виявив фактів фінансування тероризму під час видачі кредиту на купівлю ТРЦ Sky Mall

3 хв читати

Київ. 7 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - АТ "Укрексімбанк" не виявив фактів фінансування тероризму під час видачі кредиту в $60 млн компаніям, бенефіціаром яких є громадянин України зі статусом внутрішньо переміщеної особи Сергій Брюховецький, повідомив в. о. голови правління банку Сергій Єрмаков.

"На момент видачі кредиту позичальник пан Брюховецький пройшов належну процедуру перевірки KYC, у рамках якої банк не виявив інформації, яка свідчила б про наявність кримінальних справ і проваджень у зв'язку з фактом володіння частками в компаніях, зареєстрованих, зокрема, на непідконтрольних територіях", - повідомив він на прес-брифінгу в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Для роз'яснень банк отримав згоду клієнта на розкриття інформації, яка може становити банківську таємницю, додав Єрмаков.

За даними банку, у рамках перевірки позичальника було виявлено, що Брюховецький володіє корпоративними правами трьох компаній, що зареєстровані на непідконтрольній Україні території: ТОВ "Горспецліфт" (50%, Горлівка), ТОВ "Дикон" (24%, Бахмут), ТОВ "Спецреммаш "(16,6%, Горлівка). Він також володів 45% ТОВ "Східний Донбас" (Горлівка), що припинило діяльність у 2011 році.

Як повідомив Єрмаков, у квітні 2021 року Укрексімбанк надав кредит розміром $60 млн компаніям ТОВ "Оптова мережа 2011" та ТОВ "Славіан", бенефіціаром яких є Брюховецький. Кредит було видано для придбання корпоративних прав та завершення операції з купівлі ТРЦ Sky Mall у Києві. Загальна сума реалізації купівлі становить $80 млн.

Зокрема, $39 млн кредиту спрямовано на рефінансування кредитних зобов'язань "Оптова мережа 2011" у двох українських та одному європейському банку. Ще $21 млн спрямовано на завершення операції з придбання ТРЦ Sky Mall. Крім того, Брюховецький вніс $20 млн за рахунок власних коштів і коштів пов'язаної компанії - ТОВ "Скай Фінанс".

"На вимогу банку позичальник надав висновки професійних юристів, зокрема британського, зареєстрованого в Solicitors Regulation Authority, про врегулювання корпоративного конфлікту та судових позовів (...) Наявність арбітражного рішення в справі естонського бізнесмена Гіллара Тедера не ставила під загрозу право власності позичальників на ТРЦ Sky Mall", - зазначив Єрмаков.

За його словами, у заставі за кредитом перебуває весь комплекс споруд і приміщення паркінгу ТРЦ Sky Mall. Крім того, банк отримав поручительство Брюховецького.

Єрмаков також наголосив, що рух грошових коштів за кредитами здійснювався виключно між рахунками позичальників в Укрексімбанку та інших українських банків.

Як повідомлялося, в травні-2021 естонські акціонери Arricano Real Estate Plc (Кіпр), керуючої компанії та девелопера ТРЦ в Україні, направили президенту України та Мін'юсту повідомлення про інвестиційний спір з вимогою відшкодування $750 млн через втрату столичного ТРЦ Sky Mall, де компанії належать 49,9%.

Естонський бізнсемен Гіллар Тедер, раніше мажоритарний акціонер Arricano Real Estate Plc, у березні 2020 року передав свою опосередковану 55%-ву частку в компанії своєму синові Рауно Тедеру. Станом на вересень-2021 Retail Real Estate O.U. разом із Dragon-Ukrainian Properties and Development Plc, Deltamax Group O.U., Юрієм Полдом та Р.Тедером є акціонерами Arricano Real Estate Plc. Сукупний пакет акцій Р.Тедера становить 70,86%.

Конфлікт навколо ТРЦ Sky Mall триває з 2013 року. Після перемоги на виборах у 2019 році Зеленський особисто пообіцяв президенту Естонії вирішити цю ситуацію і проконтролювати розслідування. Пізніше в ЗМІ було оприлюднено рішення Лондонського суду, який визнав, що ТРЦ фактично було переоформлено шляхом низки злочинних діянь, до яких, зокрема, причетний український підприємець Андрій Адамовський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА