14:52 22.10.2021

"Харківські теплові мережі" підключили до опалення вже понад 90% будинків - директор КП

3 хв читати

Київ. 22 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - "Харківські теплові мережі" підключили до опалення вже понад 90% будинків, повідомив директор комунального підприємства Василь Скопенко.

"З 6 жовтня ми підключили всю соцферу. З 14 жовтня ми почали підключати житлові будинки. На сьогодні (21 жовтня - ІФ) у нас вже до 91% будинків підведено тепло. Зрозуміло, що є проблеми з розповітрювання та дефектів, але, думаю, що три-чотири дні - і ми повністю забезпечимо всіх теплом", - сказав він під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Скопенко уточнив, що підприємство забезпечило передоплату за природний газ за жовтень і зможе оплатити листопадовий газ. Водночас він спрогнозував, що через низькі платежі від населення компанія не зможе акумулювати необхідні кошти для оплати газу в грудні-січні, рахунки КП будуть арештовані і розпочнеться автоматичне списання грошей.

"Думаю, це у всіх буде така ситуація. Хоч би які меморандуми ми підписували, за тієї ціни газу, яка є, за касового розриву і платоспроможності населення буде так", - зазначив він.

За його оцінкою, різниця в тарифах між собівартістю відпуску тепла і виставленими платіжками за майбутній опалювальний сезон для Харкова становитиме близько 2,4 млрд грн, оскільки тарифи для населення не переглядали, а ціна на газ зросла.

Голова "ХТМ" також повідомив, що в рамках підготовки до опалювального сезону підприємство цього року переуклало понад 100 км теплових мереж, встановило близько 300 індивідуальних теплових пунктів (ІТП) з погодним регулюванням у житлових будинках, здійснило капітальний ремонт 24 котлів потужністю від 30 до 100 Гкал.

Крім того, в рамках програми зі Світовим банком запущено в роботу 11 насосів із частотним регулюванням. "До речі, це дуже економічно вигідно. У зимовий режим один такий насос дає економію з електроенергії в районі 1 млн грн", - зазначив Скопенко.

Також у рамках програми зі Світовим банком було встановлено шість нових малих котелень замість знесених 60-70-літніх старих.

У свою чергу представник Офісу ефективного регулювання BRDO Антон Зоркін нагадав, що ключова проблема української теплоенергетики, на відміну від Європи, залишається колишньою: невідповідність доходів населення цінам на енергоресурси, що призводить до накопичення боргів тепловиками і необхідності компенсації тарифів з боку місцевих і державного бюджету.

За його словами, на це накладається велика неефективність теплових мереж і обладнання. "Дуже приємно чути, що в Харкові вживають заходів з модернізації та зменшення втрат. Такі заходи повинні відбуватися по всій країні. В іншому випадку ми не зможемо вийти на ефективне використання природного газу, будемо за нього переплачувати, і населення завжди буде мати ризик затримки початку опалювального сезону та отримання товару неналежної якості", - зазначив представник BRDO.

У зв'язку з цим виконавчий директор Асоціації теплокомуненерго України Андрій Гнатуш закликав місцеву владу та об'єднані територіальні громади (ОТГ) вкладати кошти в реконструкцію і модернізацію теплового господарства для зниження втрат у мережах і збільшення енергоефективності.

"У мене є рекомендація мерам і головам ОТГ: не займайтеся лише заміною плитки і будівництвом парків або дитячих майданчиків. Міняйте комунікаційні мережі, долучайтесь фінансово до боротьби з втратами. Це те, що з'їдає ваші гроші. Той, хто вкладався в це в попередні сезони, - зараз витрачатиме набагато менше коштів. Давайте вчитися на своїх помилках", - наголосив він.

Джерело: https://youtu.be/q9n5D2AqS5g

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

В Україні 79% підтримують проведення міжнародної мирної конференції, але лише 22% підтримали б участь у ній РФ - соцопитування

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА