14:52 22.10.2021

"Харківські теплові мережі" підключили до опалення вже понад 90% будинків - директор КП

3 хв читати

Київ. 22 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - "Харківські теплові мережі" підключили до опалення вже понад 90% будинків, повідомив директор комунального підприємства Василь Скопенко.

"З 6 жовтня ми підключили всю соцферу. З 14 жовтня ми почали підключати житлові будинки. На сьогодні (21 жовтня - ІФ) у нас вже до 91% будинків підведено тепло. Зрозуміло, що є проблеми з розповітрювання та дефектів, але, думаю, що три-чотири дні - і ми повністю забезпечимо всіх теплом", - сказав він під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Скопенко уточнив, що підприємство забезпечило передоплату за природний газ за жовтень і зможе оплатити листопадовий газ. Водночас він спрогнозував, що через низькі платежі від населення компанія не зможе акумулювати необхідні кошти для оплати газу в грудні-січні, рахунки КП будуть арештовані і розпочнеться автоматичне списання грошей.

"Думаю, це у всіх буде така ситуація. Хоч би які меморандуми ми підписували, за тієї ціни газу, яка є, за касового розриву і платоспроможності населення буде так", - зазначив він.

За його оцінкою, різниця в тарифах між собівартістю відпуску тепла і виставленими платіжками за майбутній опалювальний сезон для Харкова становитиме близько 2,4 млрд грн, оскільки тарифи для населення не переглядали, а ціна на газ зросла.

Голова "ХТМ" також повідомив, що в рамках підготовки до опалювального сезону підприємство цього року переуклало понад 100 км теплових мереж, встановило близько 300 індивідуальних теплових пунктів (ІТП) з погодним регулюванням у житлових будинках, здійснило капітальний ремонт 24 котлів потужністю від 30 до 100 Гкал.

Крім того, в рамках програми зі Світовим банком запущено в роботу 11 насосів із частотним регулюванням. "До речі, це дуже економічно вигідно. У зимовий режим один такий насос дає економію з електроенергії в районі 1 млн грн", - зазначив Скопенко.

Також у рамках програми зі Світовим банком було встановлено шість нових малих котелень замість знесених 60-70-літніх старих.

У свою чергу представник Офісу ефективного регулювання BRDO Антон Зоркін нагадав, що ключова проблема української теплоенергетики, на відміну від Європи, залишається колишньою: невідповідність доходів населення цінам на енергоресурси, що призводить до накопичення боргів тепловиками і необхідності компенсації тарифів з боку місцевих і державного бюджету.

За його словами, на це накладається велика неефективність теплових мереж і обладнання. "Дуже приємно чути, що в Харкові вживають заходів з модернізації та зменшення втрат. Такі заходи повинні відбуватися по всій країні. В іншому випадку ми не зможемо вийти на ефективне використання природного газу, будемо за нього переплачувати, і населення завжди буде мати ризик затримки початку опалювального сезону та отримання товару неналежної якості", - зазначив представник BRDO.

У зв'язку з цим виконавчий директор Асоціації теплокомуненерго України Андрій Гнатуш закликав місцеву владу та об'єднані територіальні громади (ОТГ) вкладати кошти в реконструкцію і модернізацію теплового господарства для зниження втрат у мережах і збільшення енергоефективності.

"У мене є рекомендація мерам і головам ОТГ: не займайтеся лише заміною плитки і будівництвом парків або дитячих майданчиків. Міняйте комунікаційні мережі, долучайтесь фінансово до боротьби з втратами. Це те, що з'їдає ваші гроші. Той, хто вкладався в це в попередні сезони, - зараз витрачатиме набагато менше коштів. Давайте вчитися на своїх помилках", - наголосив він.

Джерело: https://youtu.be/q9n5D2AqS5g

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

Частка імпортних будівельних матеріалів на українському ринку зросла до 23% - експерт

"Кліар Енерджі" серед зими змушене було зупинити свої три біо-ТЕС 22 МВт через відсутність рентабельності - голова наглядової ради

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА