19:02 28.10.2021

Адвокат Саакашвілі Грушовець планує знову летіти до свого підзахисного, незважаючи на недопуск у Грузію

3 хв читати
Адвокат Саакашвілі Грушовець планує знову летіти до свого підзахисного, незважаючи на недопуск у Грузію

Український адвокат голови виконкому Національної ради реформ України, екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі Євген Грушовець заявляє про підготовку звернень до міжнародних організацій та до суду у зв'язку з безпідставним недопуском його на територію Грузії та про намір знову прилетіти до Грузії для зустрічі зі своїм клієнтом.

"Ми маємо реальні побоювання щодо життя та здоров'я Саакашвілі, грубого порушення його права на захист, в тому числі щодо безпеки його адвокатів, які все-таки з України будуть надавати йому правову допомогу", - розповів адвокат у четвер на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

За словами Грушовця, його поїздка до Грузії була спланована заздалегідь, було направлено відповідні звернення до МЗС, до посольства України в Грузії. "Ми виконали всі правові процедури, щоб я міг безперешкодно в’їхати на територію Грузію", - сказав адвокат.

За його словами, грузинське законодавство дає змогу адвокатам, які є громадянами інших країн, надавати правову допомогу. Він нагадав, що Саакашвілі є громадянином України.

За словами адвоката, під час вильоту в Києві йому довелося купити квиток для багажу, оскільки він перевищував допустиму вагу. У багажі, як наголосив Грушовець, були, зокрема, й робочі документи.

Він розповів, що в аеропорту Грузії його зупинили на паспортному контролі під приводом нібито запитань до ПЛР-тесту. "Згодом інший працівник прикордонної служби сказав, що я маю покинути територію Грузії, що я не маю права там перебувати. Для мене це було несподіваним... Сказали, що про все мене повідомлять пізніше", - зазначив адвокат.

Він повідомив, що після кількох годин перебування в аеропорту Тбілісі його "фактично змусили" сісти в літак і вилетіти назад до Києва, не пояснивши причини відмови у в'їзді на територію країни. Після прильоту до Києва, як уточнив адвокат, свого багажу він так і не отримав. "Ми маємо інформацію, що мій багаж досі перебуває на території Грузії", - сказав Грушовець.

За його словами, в цьому випадку є чимало порушень, також є загрози для надання якісної правової допомоги Саакашвілі.

"Чи можу я бути впевнений у тому, що в цій ситуації з багажем щодо мене не буде жодних провокаційних дій? Ні, я не впевнений у цьому. Чи можу я бути впевнений у тому, що не відбулося несанкціонованого доступу до майна адвоката, до адвокатської таємниці у справі, яка на сьогодні набула значного розголосу", - звернув увагу адвокат.

"На запитання, чи плануємо ми знову здійснити спробу відвідати Саакашвілі, я скажу: "Дійсно, плануємо". Ми не можемо цього не робити, бо це безпосередньо наша професійна діяльність", - сказав Грушовець.

За його словами, у зв'язку з цим виникає безліч запитань до грузинської сторони, зокрема, чому відбувається недопуск адвоката, а також "виникає риторичне запитання, чи можемо ми, громадяни України, почуватися в безпеці, коли на сьогодні жодні правові механізми не дають результату". Адвокат повідомив, що підготовлено відповідні звернення до міжнародних урядових та неурядових організацій.

"Адвокати в Грузії подають відповідно скарги і звернення до суду щодо безпідставного недопуску мене на територію Грузії", - сказав він.

Як повідомлялося, Саакашвілі прибув до Грузії 29 вересня, 1 жовтня його затримали в Тбілісі. Наразі він перебуває у в'язниці в місті Руставі. У Грузії Саакашвілі проходить у кількох кримінальних справах. Він вважає незаконним своє затримання, а обвинувачення сфальшованими.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА