16:00 15.11.2021

Кошти від єврооблігацій "Укренерго" не покривають усіх боргів ВДЕ-генерації за 2020-2021 роки - екс-голова "ГарПоку"

3 хв читати

Київ. 15 листопада. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Залучених НЕК "Укренерго" коштів від розміщення єврооблігацій на суму $825 млн достатньо для повного погашення боргів перед ВІЕ-генерацією за 2020 рік, але вони не закриють борг 2021 року, повідомив екс-голова ДП "Гарантований покупець" Костянтин Петриковець.

"З 21,6 млрд грн (сума залучених "Укренерго" коштів від єврооблігацій - ЕР) 15,3 млрд грн - це борги минулого року. Решту спрямовано в рахунок погашення боргів на 2021 рік", - зазначив він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

Водночас він наголосив, що одних коштів від єврооблігацій не вистачить для повного покриття боргу, який утворився перед виробниками "зеленої" електроенергії у 2021 році.

"За моїми підрахунками, борг перед ВДЕ-генерацією на кінець 2021 року становитиме майже 12 млрд грн (якщо не буде інших надходжень, окрім коштів від єврооблігацій – ЕР). Щомісяця вони недоотримують орієнтовно 1 млрд грн. Звісно, за фактом кінця року будуть точніші дані", - сказав він.

Петриковець уточнив, що орієнтовно така сума боргу буде на кінець поточного року, якщо "Укренерго" не погасить своєї заборгованості перед "ГарПоком", що становить майже 15 млрд грн.

"Уся проблема - в оплаті 20% обсягу виробленої ВДЕ електроенергії: за рік "Укренерго" не підписало нам жодного акту, оскільки в його тарифі цієї суми немає. Як і в бюджеті, з якого ці обсяги мають фінансуватися. Усі наші спроби внести зміни до закону успіхом не увінчалися", – пояснив Петриковець, зазначивши також, що НЕК не повністю сплачує й тих коштів, які закладені у тарифі.

Водночас він звернув увагу, що "Укренерго" перерахувала "ГарПоку" поки що 19,3 млрд грн із 21,6 млрд грн, залучених від єврооблігацій.

"Я так розумію, що решта має надійти пізніше. Можливо, виходячи з результатів року", – припустив він.

Як повідомлялося, "Укренерго" перерахувала "ГарПоку" 19,3 млрд грн від єврооблігацій. Держпідприємство спрямувало їх через Ощадбанк на розрахунки з ВДЕ-генерацією, з якою має майже 960 договорів.

Петриковець зазначив, що на вечір п'ятниці виробники зеленої електроенергії отримали лише 5,6 млрд. грн. За останніми даними від голови енергокомітету Верховної Ради Андрія Геруса на дату виходу матеріалу ця сума перевищила 10 млрд грн.

Учасники ринку висловили сподівання, що вибіркові оплати з боку Ощадбанку пов'язані з технічними моментами, проте зазначили, що бояться не отримати належних їм коштів.

Сам Петриковець назвав причиною свого суботнього звільнення відмову спрямувати кошти від єврооблігацій не за призначенням. Він зазначив, що від нього вимагали відтермінувати виплати та сформувати графіки оплат тоді, як закон передбачає пропорційний підхід.

У Кабміні та Міненерго звільнення Петриковця пояснили непрофесіоналізмом та можливим завданням збитків державі від продажу е/е.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА