12:58 16.11.2021

У Києві презентували Навчальний центр публічних службовців Єханурова

5 хв читати

Київ. 16 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Презентація Навчального центру публічних службовців Юрія Єханурова відбулася у Києві у вівторок, навчання у Центрі розпочнеться з 15 лютого 2022 року.

"Успішними ви зможете бути тоді, коли отримаєте належну освіту. Так з'явилася ідея створення Навчального центру публічних службовців, якому я дав своє ім'я. З моїми друзями та колегами ми наразі формуємо цей напрям", - сказав колишній прем'єр-міністр України (2005-2006 рр.) Юрій Єхануров на прес-конференції у прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

За його словами, при Навчальному центрі також працюватиме консультаційний центр, який відповідатиме на практичні запитання територіальних громад, зокрема із правової сфери.

Організацією Навчального центру займатиметься громадська організація "Ключові особи". Її виконавчий директор Ольга Шаверіна заявила, що передбачається декілька форматів навчання, зокрема короткострокові курси з модульної системи протягом року, а також надалі планується відкриття вищого навчального закладу.

За словами Шаверіної, в Навчальному центрі будуть п'ять кафедр: "Публічного управління та адміністрування", "Управління публічних фінансів", "Управління проектами", "Кібербезпеки та диджиталізації", "Публічної власності", а також буде "Вільна кафедра", на якій буде навчання за темами, які не увійшли до попередніх кафедр.

========

Інформаційна довідка

Спікери:

Юрій Єхануров – засновник Навчального центру публічних службовців Юрія Єханурова

Ольга Шаверіна – співзасновниця Навчального центру публічних службовців Юрія Єханурова, співзасновник виконавчий директор Громадської організації "Ключові особи"

Олександр Корінний – голова Всеукраїнської Асоціації ОТГ

Громадська організація "Ключові особи" заснована 1 листопада 2021 року. Засновники: Єхануров Ю.І., Шаверіна О.В., Мотренко Т.В.

Місія організації – створення сучасної системи підготовки кваліфікованих кадрів публічної служби.

Місія організації реалізується шляхом:

  • Створення професійних навчальних центрів
  • Моніторинг, аналіз сучасної системи підготовки кадрів публічної служби – створення рекомендацій з питань підвищення спроможності системи підготовки та контролю компетентності публічних службовців. Співпраця з державою та міжнародними організаціями
  • Створення сучасних учбових програм підвищення кваліфікації публічних службовців
  • Підготовка кадрів, що працюють у сфері підвищення кваліфікації публічних службовців

Першим продуктом реалізації місії громадської організації "Ключові особи" є відкриття Навчального центру публічних службовців Юрія Єханурова.

Навчальний центр публічних службовців Юрія Єханурова засновано 9 листопада 2021 року.

Навчальний центр Юрія Єханурова – очолює Мотренко Тимофей Валентинович – в минулому голова державної служби України 2003-2011 рік. Професіонал державної служби.

Центр розпочинає свою роботу с цього тижня, учбовий рік розпочинається 15 лютого 2022 року. Під час пандемії Центр працює он-лайн, надалі буде відкрито додаткова оф-лайн навчальна платформа центру у м. Києві. Головна аудиторія Центру – публічні службовці регіонів: голови ОТГ, службовці галузеві керівники, місцеві депутати.

Навчання в центрі побудовано за інноваційною методологією, що поєднує класичну модель побудови та викладання навчальних матеріалів із практичними кейсами сучасної системи публічного управління України та країн ЕС. Навчання проходить модульними кейсами без відриву від робочого процесу. Кожна спеціальність Навчального центру побудована із урахування однорічного циклу навчання.

Центр готує спеціалістів двох рівнів – початківців (відноситься до нових професій потрібних місцевому самоврядуванню: проектний менеджер, інвестиційний менеджер) та підвищення кваліфікації від базового рівня до рівня спеціаліста (кафедри: публічне управління, управління власністю та землеврядування, публічні фінанси, юристи ОТГ тощо). Всього у 2022 році в центрі буде відкрито 12 кафедр, наразі учбовий рік стартують 6 кафедр:

  • Публічне управління та адміністрування, (кафедра підготовки публічних управлінців різної ланки)
  • Публічні фінанси (підготовка місцевих бюджетів, взаємодія з громадськістю, податки та інше)
  • Управління людськими ресурсами (проблеми нових професій публічної влади, механізми вирішення кадрових питань, практичні інструменти сучасних кадрових служб ОТГ)
  • Управління проектами (підготовка інвестиційних, грантових проектів різного рівня фінансування)
  • Кібербезпека та діджиталізація (цифрові інструменти та грамотність ОТГ службовців)
  • Власність та землеврядування ( оптимізація комунальної власності, земельні питання ОТГ)

Кожна кафедра має короткострокові та довгострокові навчальні програми. Навчання платне, але має унікальну за доступністю формулу – ОТГ має можливість відправити на навчання кожної кафедри нелімітовану кількість слухачів за кожною спеціальністю. Сертифікати про навчання\підвищення кваліфікації  отримають лише ті, хто складе досить вибагливі   екзамени, інші отримують довідки про проходження курсів.

Викладачами кафедр є досвідчені службовці із публічно визнаною фаховою кваліфікацією, в тому числі діючі публічні службовці, що за Законом України мають право провадити викладацьку діяльність.

Проблема кваліфікації кадрів місцевого самоврядування одна із гострих проблем сучасного публічного управління, що виникла у процесі зростання повноважень органів місцевого самоврядування, що потребує залучення вузькофахових спеціалістів на місцях.

Омолодження публічної служби, внаслідок люстрації та декількох хвиль зміни місцевої влади та еліт призвели до втрати "інституційної пом’яти" плавного кар’єрного набуття фахових знань протягом ієрархічного зростання у кар’єрі публічного службовця.

Відсутність консолідованості програм підготовки публічних службовців. Застарілі методи навчання з боку державних надавачів послуг та відсутність реальної кваліфікації системи тренерів, що широко застосовується міжнародними Донорами.

Відсутність реального контролю за рівнем набуття та зростання кваліфікації публічних службовців в регіонах.

Показники в цифрах:

Щорічно на підвищення кваліфікації державних службовців з боку держави витрачається  більше 50 млн гривень грн (держзамовлення) підготовка 1 службовця – 550 грн короткострокові програми, 1100 довгострокові магістерські програми.

З боку міжнародних Донорів витрачається близько 10 млн ЕВРО щороку. (Середній гонорар тренера складає 150 – 200 ЕВРО на день). Дані із тендерів на закупівлю послуг тренерів з боку міжнародних організацій – Донорів.

У 2020 році за рахунок бюджету пройшли професійне навчання  67 049 державних службовців (дані НАДС – інфографіка). Міжнародні Донори навчають близько 30 000 державних службовців щороку.(дані приблизні, консолідованих відкритих даних немає на ринку)

Державне замовлення НАДС 2021  - 59 835  осіб службовців місцевого самоврядування. (Дані з Наказу НАДС про формування державного замовлення у 2021 році)

Наступні плани реалізації місії громадської організації – відкриття загальної освітньої он-лайн платформи для всіх надавачів послуг підвищення кваліфікації публічних службовців, та відкриття приватного вищого навчального закладу із підготовки управлінських кадрів місцевого самоврядування.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА