18:50 16.11.2021

ЄС працює з українським урядом над визначенням виробничих ланцюгів вторинних продуктів та оцінює попит на них

2 хв читати

Київ. 16 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Європейський Союз допомагає Кабінету Міністрів визначити виробничі ланцюги вторинних (перероблених) продуктів, які могли б мати попит в Україні, повідомила керівник відділу "Економічне співробітництво, енергетика, інфраструктура та довкілля" у Представництві ЄС в Україні Клое Алліо.

"Ми працюємо з урядом і пропонуємо допомогу, щоб визначити ті виробничі ланцюги (вторинних продуктів - ІФ), які є сенс розвивати в Україні з точки зору циркулярної економіки (наявності попиту на них - ІФ). Це може привести до вироблення певних планів дій із можливим секторальним законодавством", - сказала вона під час круглого столу проекту Green Deal, що відбувся за підтримки Представництва ЄС в Україні в рамках комунікаційної кампанії "Відкриваємо зелений потенціал разом".

За її словами, важливим аспектом розвитку циркулярної економіки в Україні є взаємодія із бізнесом та іншими стейкхолдерами на секторальному рівні.

При цьому голови профільних асоціацій у сфері управління відходами наголосили на важливості наявності законодавчого поля для розблокування потенціалу циркулярної економіки.

"За інвестором справа не стане, проблеми немає. Інвестор очікує чітких гарантій від держави, так званих правил гри. Їх ми очікуємо від рамкового законопроекту (№2207-1-д "Про управління відходами" - ІФ). Україна має проявити волю і показати, що, мовляв, так, у відходах ми хочемо бачити ресурс", - наголосила президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

Голова Асоціації управління відходами Ніколь Данилова наголосила на кількісних показниках проблеми відходів. На сьогодні в Україні, за офіційною статистикою, налічується приблизно 33 тис. сміттєвих полігонів, з яких законних - лише понад 6 тис., але повної інформації немає ні в кого через проблему обліку відходів, зазначила вона.

"Лише 5% цих відходів сортують і направляють далі на переробку як вторсировину", - сказала Данилова.

Водночас, за її словами, саме на цьому етапі виникає великий парадокс "українського сміттєвого колапсу", оскільки Україна продовжує імпортувати вторинну сировину для заповнення потужностей переробних підприємств.

Данилова повідомила, що лише у 2021 році Україна імпортувала макулатуру, склобій та пластикові відходи на $70 млн.

Крім того, виконавчий директор ГК "Кліар Енерджі" Сергій Савчук розповів про небезпеку викидів метану, що виділяється на полігонах для сміття, і поділився результатами діяльності компанії в цій сфері.

Він, зокрема, зазначив, що компанія встановила обладнання з дегазації сміттєвих полігонів у 13 великих містах України, що дає змогу запобігти шкідливим викидам метану в атмосферу та згодом використати отриманий газ для продажу на ринкових умовах.

"На сьогодні метан, який ми отримуємо на полігонах, йде на виробництво електроенергії, і ми її успішно продаємо ДП "Гарантований покупець", - сказав Савчук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА