12:39 18.01.2022

Норми застосування РРО під час інтернет-торгівлі досить хиткі - податковий консультант

2 хв читати

Київ. 18 січня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Норми застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) в інтернет-торгівлі досить хиткі, вважає засновник компанії "Е.С. Консалтинг", податковий консультант Олександра Томашевська.

"Наприклад, під час післяплати гроші приймає поштовий сервіс. Підприємець не може вибити чек ні наперед, ні після, і неможливо дізнатися, в який момент покупець прийме рішення, чи бере він товар. Він не присутній у той момент, коли здійснюється оплата", - сказала вона під час пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок "Три тижні з РРО: політ ненормальний".

Із проблемою також зіштовхнулися фізособи-підприємці, які продають свої товари через іноземні платформи Amazon, Etsy, Ebay та ін.

"Вони використовують той самий еквайринг, що й українські інтернет-магазини. Але чи потрібен іноземному покупцеві фіскальний чек? Упевнена, що ні, адже вони перебувають в іншій країні. Але, за нинішнім законодавством продавець має видавати фіскальний чек. Може прийти податкова і сказати: був еквайринг, отже, потрібно було застосовувати РРО. І у нас немає аргументів, які дали б змогу захистити такого підприємця, хоча здоровий глузд у цьому відсутній", - пояснила Томашевська.

При цьому заступник міністра економіки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Ігор Дядюра наголосив, що під час оплати за товар на рахунок IBAN застосування РРО не потрібне. Це дає змогу споживачеві побачити усі реквізити підприємця.

"Щодо післяплати, то апофеозом є видача нашим найбільшим логістам так званого "чека", де не зазначений отримувач коштів", - сказав Дядюра.

Заступник міністра погодився, що система має шорсткості, які має виправити законопроект, що розробляється наразі.

"Я точно знаю, що будуть зміни до закону. Рада сприяння малому бізнесу при президентові напрацювала свої поправки, Мінекономіки - свої, у нас є вісім пунктів, які варто додати. У нас має бути прозоре, просте законодавство", - зазначив Дядюра.

Він наголосив, що під час використання програмного РРО штраф може бути лише за таких порушень: підприємець не видав фіскальний чек; видав чек на неповну суму; втручання у роботу РРО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА