17:22 19.05.2022

Обробка землі власником замість здачі в оренду може вивести Україну з нинішньої безвихідної моделі земельних відносин

4 хв читати

Київ. 19 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Концентрація землі в одних руках шляхом оренди земельних ділянок у їхніх власників за роки незалежності призвела до деградації української сільськогосподарської галузі, вирішити цю проблему можуть об'єднання землевласників, що легально працюють і консолідуються у питаннях вирощування та продажу врожаю, вважає голова громадської організації "Всеукраїнське товариство власників землі" (ГО ВТВЗ) Роман Головін.

На пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" він зазначив, що головною проблемою орендних земельних відносин в Україні є концентрація землі в одних руках. Так, у 10 найбільших українських орендарів сконцентровано 10% сільгоспземель країни.

Крім того, користувач землі, який не є її власником, не зацікавлений у капіталовкладеннях у земельний актив, а також у подальшій переробці сільгосппродукції, що виробляється, та в розвитку тваринництва, пояснює експерт.

Головін уточнив, що запуск ринку землі у 2021 році не змінив ситуацію на краще для власника землі, а продовжив концентрацію землі в руках орендарів. З його появою орендна плата за ділянки с/г призначення не зросла, власник землі не отримав права розпоряджатися землею без дозволу орендаря, а договір оренди практично неможливо розірвати. За словами Головіна, через відсутність перспектив та залякування орендарями власники землі дедалі частіше вирішують продати землю за безцінь.

"Україна опинилася в ситуації безвихідного напряму реалізації земельних відносин, які призвели до занепаду аграрної галузі, спричинили та спричиняють суспільно-економічні й суспільно-політичні протиріччя і конфлікти. Таких земельних відносин не існує в жодній цивілізованій країні", - наголосив голова ГО під час пресконференції.

Головін зазначив, що вирішити це питання можуть об'єднання власників землі, які консолідують спільні зусилля для продажу свого врожаю за максимально високою ціною, вирішують питання виробничого сервісу та найму субпідрядників, бухгалтерського обліку й адміністрування податків. Таке публічне самостійне господарювання на землі через участь у створеному Товаристві власників землі (ТВЗ) уможливлює отримання прибутку від користування землею її власником у 2-2,5 раза більше непублічного (тіньового) сільського господарства, або господарювання через оформлення землевласника приватним підприємцем (ФОП).

ТВЗ – юрособа, створена шляхом об'єднання власників землі задля консолідації використання земельних ділянок у самостійній сільгоспдіяльності, водночас соціально значима для його учасників, нашого суспільства й держави загалом. Організація є платником єдиного податку четвертої групи та платником податку на додану вартість, що передбачає особливий режим оподаткування для об'єднання та власника землі, що вступає до нього.

"ТВЗ не сплачує податок на прибуток, а отже, його не сплачує і власник землі. Власник землі - учасник ОВЗ не сплачує мінімального податкового зобов'язання (1500-2000 грн з 1 га землі), земельного податку (300-600 грн з 1 га), податку з доходів фізичних осіб (2000-8000 грн з 1 га землі) у вигляді податкового зобов'язання та не сплачує ЄСВ (22% від отриманого доходу)", - уточнив експерт.

При цьому він зазначив, що учасники об'єднання мають можливість продажу свого врожаю за ринковою вартістю з поверненням ПДВ, тоді як фермери-одноосібники, які вирощують сільгосппродукцію без держреєстрації, змушені продавати її на 40-50% дешевше через відсутність у них документів, що підтверджують їхнє право власності на врожай.

Також ТВЗ має право на повернення ПДВ при закупівлі товарів і послуг, сплачує єдиний податок розміром 0,95% від нормативно-грошової оцінки земельної ділянки, що обробляється. Крім того, в ТВЗ здійснюється персональний бухгалтерський облік за кожним учасником, що означає облік персональних витрат і персональний прибуток.

За словами Головіна, зазначені податкові й адміністративні преференції дають змогу власнику землі, який самостійно обробляє землю через участь у ТВЗ, мати значну перевагу порівняно з нелегалізованими власниками землі й орендодавцями. Такий спосіб господарювання дає йому змогу отримувати в середньому 12-20 тис. грн прибутку з гектара землі.

За розрахунками голови ВООЗ, за вартості врожаю в 28 тис. грн/га власник землі може отримати за рахунок оптимізації оподаткування та бухгалтерії 8-12 тис. грн прибутку з гектара, а за вартості врожаю 42 тис. грн/га він заробить 14-22 тис. грн/га.

"У системі самостійного господарювання значною мірою зростають доходи мільйонів власників землі, забезпечується контроль аграрної галузі та її централізована підтримка, а головне - гарантовано забезпечується продовольча безпека країни", - підсумував Головін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА