19:14 01.11.2022

Чеченська діаспора має намір повернутися на батьківщину після деокупації та готує з'їзд наприкінці листопада

2 хв читати

Київ. 1 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Чеченська діаспора має намір консолідувати своє суспільство, щоб зрештою повернутися на свою землю через деокупацію, заявив чеченський громадський і політичний діяч, син колишнього президента Ічкерії Анзор Масхадов на пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в Києві у вівторок.

"Наразі ми працюємо над консолідацією нашого суспільства, яке перебуває на чужині. Ми бачимо і знаходимо розуміння з боку України, інших європейських країн. І нашій організації, яка опікується цими питаннями, – їм допомагають європейські політики та організації. Ми зустрічаємося з ними і працюємо в тому напрямі, щоб прийти до того дня, щоб чеченський народ повернувся на свою землю через деокупацію", - сказав він.

Масхадов зазначив, що "чеченська земля має бути очищена від злочинців, російських окупантів та їхніх маріонеток, здобувши незалежність і свободу".

"І наша мета - домогтися гарантій безпеки для нашого народу, щоб більше ніколи ні РФ, ні хтось інший не зміг зазіхати на нашу свободу!", - заявив спікер.

У свою чергу президент чеченської асоціації "Барт Маршо" Джамбулат Сулейманов висловився проти створення "уряду у вигнанні".

"Має бути представницький орган чеченського народу, який бореться за деокупацію. І після деокупації буде проведено всенародні вибори, на яких народ сам вирішить, хто його лідер", - заявив Сулейманов.

"Ми сьогодні готуємося до проведення з'їзду 25-26 листопада. Ми – це чеченський народ", - наголосив він.

"Ми прагнемо на сьогодні створити єдину силу через проведення чеченського з'їзду з подолання національної кризи. Криза існує саме через безвідповідальних політиків, які не здатні навіть домовитися між собою", - додав президент асоціації.

Водночас Масхадов негативно висловився про відомого чеченського політичного діяча Ахмеда Закаєва, який, за його словами, "оголошує себе головнокомандувачем".

"Жоден чеченець не може сам себе називати головнокомандувачем. Тому що головнокомандувачем є президент. А президентом може стати людина, яку обрав народ", - заявив він.

Крім того, син колишнього президента Ічкерії зазначив, що він та його соратники покличуть на з'їзд наприкінці листопада "всіх, хто хоче йти поруч і разом, заради спільного майбутнього чеченського народу".

"Ми про інше не думаємо. Ми хочемо перемогти фашистську Росію і потім покарати злочинців в особі Кадирова та інших", – резюмував Масхадов.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА