16:54 06.12.2022

В Україні актуальна музична реабілітація для військовослужбовців – композитор Хмара

3 хв читати

Київ. 6 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Питання музичної терапії в Україні для реабілітації військовослужбовців актуальне, як ніколи, вважає піаніст та композитор Євген Хмара.

"Питання музичної терапії стає актуальним не лише для дітей, у нас сьогодні повертаються багато військових із фронту, яким потрібна реабілітація, духовна музична реабілітація. Саме тому я розпочинаю цей проєкт для військових", - повідомив Хмара на пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

За словами музиканта, експеримент, проведений із невеликою групою військовослужбовців, підтвердив, що музична реабілітація необхідна.

"Я дуже сподіваюся, що буде велика кількість таких концертів. І не лише у Києві цей проєкт відбудеться, а й в інших містах України", - наголосив він.

Композитор вважає, що для втілення в життя ідеї музичної терапії потрібна співпраця "з державою, зі Збройними силами України".

За його словами, термін "музична терапія" "абсолютно новий і непопулярний у нашій державі", хоча в США він відомий іще за досвідом Другої світової війни і працює нині. "У США - це частина програми реабілітації для військових. Тому дуже вірю, що ми зможемо співпрацювати і з державою, але для цього нам треба опрацювати чимало бюрократичних питань", - наголосив Хмара.

Окрім цього, музикант анонсував свої два концерти найближчої неділі у Києві у супроводі оркестру ЗСУ, який відбудеться і за відсутності електрики, оскільки є генератор, і у разі повітряної тривоги, оскільки всім глядачам вистачить місць в укритті.

За словами Хмари, скоро він буде "у порівняно гарячій точці – у Запоріжжі". "Я люблю це місто… А для того щоб дати трохи віри (у перемогу – ІФ-У) людям, я туди їду і, найімовірніше, це буде абсолютно акустичний концерт, просто на фортепіано… Там буде не тільки моя музика, там люди співатимуть, а я буду їм акомпанувати. 17 грудня. Дуже чекаю на цей день", - сказав музикант.

Він також розповів про плани проведення концертів у країнах ЄС цього року, 95% яких будуть благодійними. Ми продовжуємо збирати кошти для наших ЗСУ, щоб нагадати світові, що є така країна Україна і в цій країні сьогодні є війна", - сказав музикант.

Хмара також розповів, що під час російської окупації м. Бучі Київської області було знищено легендарний концертний рояль, на якому він часто грав.

"Це був найбільший концертний рояль, нестаціонарний, який можна було переміщати... Він був у приміщенні з іншими музичними інструментами в Бучі... Рояль повністю знищений. Його використовували на всіх великих концертах таких артистів, як Елтон Джон у палаці "Україна", на джазовому фестивалі у Львові. Для мене особисто як для композитора та музиканта - це жива істота і для мене це було дуже болісно, але, враховуючи, скільки втрачають українці... Вдячний, що це втрати матеріальні. Буде новий рояль. І заряджатимемо його позитивною енергетикою, і до нас приїжджатимуть усі світові зірки й гратимуть на новому роялі", - сказав він.

За час повномасштабної війни на благодійних концертах музиканта було зібрано гроші на придбання восьми легкових автомобілів, одного автомобіля екстреної медичної допомоги та двох автобусів для фронту, частину коштів було перераховано до фондів ЗСУ та UNITED24.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА