13:09 14.12.2023

Кількість закритих прокуратурою справ проти бізнесу скоротилася майже вп'ятеро до 2021 р. - "Маніфест 42"

2 хв читати
Кількість закритих прокуратурою справ проти бізнесу скоротилася майже вп'ятеро до 2021 р. - "Маніфест 42"

Кількість закритих кримінальних справ щодо господарської діяльності у 2023 році є найнижчою за останні п'ять років, заявила громадська спілка "Маніфест 42", посилаючись на офіційні дані Офісу генерального прокурора України.

Згідно зі статистичними даними ГПУ, у січні-листопаді 2023 року закрито 324 провадження, що вп'ятеро менше ніж 2021 року, зазначили її представники на пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Згідно з представленими даними, якщо 2021 року було закрито 1552 справи, роком раніше - 1301, а 2019 року - 1586, то 2022 року кількість закритих справ скоротилася до 553, а за 11 місяців цього року зменшилася до 324.

"Процедура закриття кримінальних справ проти бізнесу потребує спрощення й автоматизації. З власної ініціативи слідчі дуже рідко ініціюють закриття "завислих" кримінальних справ. Але за хабарі - будь ласка. Протягом 2022-2023 років слідчі майже перестали закривати справи проти бізнесу", - стверджує член Ради CEO Club, співзасновник "Маніфесту 42" Володимир Терещенко.

"Маніфест 42" - громадський рух, створений бізнесом улітку 2023 року. Заявлена мета - захист від свавілля тилових силовиків, корупційних чиновників і суддів, чорних нотаріусів і реєстраторів.

Маніфест підписали 42 представники підприємств та інвесторів, серед них голова Асоціації підприємців ветеранів АТО Сергій Позняк, гендиректор Concorde Capital Ігор Мазепа, співвласник Nemiroff Яків Грибов, СЕО "ОККО" Василь Даниляк, президент "Оболоні" Олександр Слободян, співвласник клінік "Добробут" Олег Калашников, глави "Фармак" Філя Жебровська й "Астарти" Віктор Іванчик, Сергій Сипко з Agrofusion.

У статті 42 Конституції України зазначено, що кожен має право на підприємницьку діяльність, не заборонену законом. Підприємницька діяльність депутатів, посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування обмежується законом. Держава забезпечує захист конкуренції в підприємницькій діяльності.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА