13:12 03.04.2024

ГО "Антикорупційний штаб" презентував портал, який виявляє конфлікт інтересів у місцевих депутатів

3 хв читати
ГО "Антикорупційний штаб" презентував портал, який виявляє конфлікт інтересів у місцевих депутатів

Новий діджитал-інструмент було презентовано ГО "Антикорупційний штаб" у партнерстві з ГО "Разом проти корупції" у середу  на прес-конференції у прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна". 

Завдяки проєкту "Місцеві інтереси" українці можуть виявляти конфлікт інтересів у депутатів та посадовців місцевого рівня.

"Нашою метою було створити інструмент для автоматичного виявлення конфлікту інтересів у рішеннях усіх місцевих рад. Однак виявилося, що не всі громади публікують свої рішення у формі відкритих даних. Саме через це до порталу на сьогодні підключені 17 міських рад. Ми наполягаємо, щоб усі рішення, проєкти рішень місцевих рад, протоколи були у відкритому доступі", – розповів голова правління "Антикорупційного штабу" Сергій Миткалик. 

Як приклад, Миткалик навів Кропивницьку міську раду, де в кожному 11-му рішенні – потенційний конфлікт інтересів.   Приміром, ексмер Кропивницького, чинний голова Кіровоградської ОДА Андрій Райкович володіє компанією "Ятрань". Пошук по назві на порталі "Місцеві інтереси" дозволив аналітикам "Антикорупційного штабу" знайти багато рішень, пов’язаних з компанією "Ятрань". Якщо депутат, що одночасно працює на м’ясокомбінат "Ятрань", голосує за такі рішення, це свідчить про реальний конфлікт інтересів. 

Таким чином, портал спрощує роботу Національної поліції та НАЗК, які притягують до відповідальності за конфлікт інтересів. Цей інструмент  акумулює дані, що містяться у базах нормативно-правових актів місцевих рад. Пошук здійснюється за ключовими словами у текстах рішень територіальних громад.

"Наша організація "Разом проти корупції" працює з "Антикорупційним штабом" у партнерстві, ми теж здійснюємо моніторинг, але в даному випадку, скоріше, державних рішень. Зокрема, здійснює моніторинг виконання значної кількості заходів, пов'язаних із містобудуванням, із культурною спадщиною, освітою, наукою," - додав виконавчий директор ГО "Разом проти корупції" Михайло Серебряков.

"Цінність платформи полягає в тому, що ми маємо можливість не тільки бачити конфлікти інтересів, але і бачити ознаки корупції. Тобто, за кожним конфліктом інтересів стоїть корупція, яка з домовленістю, яку ми не бачимо, очевидно, не буде. Але інструмент місцевих інтересів дає можливість бачити такий поверхневий ознак ризики того, що якась домовленість стосовно прийняття певного рішення місцевою радою може існувати", - підкреслив керівник департаменту моніторингу контролю за виконанням актів законодавства про конфлікт інтересів та запобігання корупції НАЗК Олександр Шульга.

Також він додав, що на практиці цей інструмент будуть тестувати як правоохоронні органи, так і працівники НАЗК, громадськість, журналісти і у процесі роботи цю платформу можна буде корегувати і покращувати.

Представник управління протидії корупційним організованим групам та організаціям департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України майор поліції Андрій Килівник  розповів, що за минулий рік нашим підрозділом складено понад 14 тисяч протоколів про адмінправопорушення, пов'язаних з корупцією. Частина 1, частина 2 статті 172 зі значком 7 – це саме вчинення неповідомлення про реальний конфлікт інтересів щодо здійснення дії у умовах реального конфлікту інтересів. Майже 9 тисяч протоколів розглянуто по суду та по них винесено рішення штраф, тобто винні особи притягувати до відповідальності. Частина протоколів закриті за відсутністю складу злочину, однак це вже питання більше до судових органів, підкреслив Килівник.

"В країні повномасштабна війна і багато які потенційні порушники перебувають за кордоном, виїхали в той чи інший спосіб за кордон, хтось міг загинути, на жаль, і є різні підстави, тому було закрито не через вину осіб, які документували, а саме через об'єктивні обставини", - пояснив А.Килівник.

Проєкт "Місцеві інтереси" створений за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI) – провідної антикорупційної програми в Україні, що фінансується ЄС, співфінансується і впроваджується Міністерством закордонних справ Данії.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА