18:50 05.06.2024

За два роки війни в Україні з'явилося понад 300 МВт домашніх і 90 МВт промислових СЕС - голова правління АСЕУ

2 хв читати
За два роки війни в Україні з'явилося понад 300 МВт домашніх і 90 МВт промислових СЕС - голова правління АСЕУ

З початку повномасштабного вторгнення, за оперативними даними Асоціації сонячної енергетики України (АСЕУ), у країні зареєстровано понад 300 МВт домашніх і 90 МВт промислових СЕС за "зеленим" тарифом, повідомив голова правління асоціації Владислав Соколовський.

"За нашими даними, на початку 2022 року в Україні було понад 45 тис. прос’юмерів, і цей напрям не зупинив розвиток під час широкомасштабної війни. Частка прос’юмерів продовжує зростати, зокрема, тільки за останній час їх кількість збільшилася на 9 тис. і наразі перевищує 54 тис.", - сказав він на пресконференції щодо розвитку розподіленої генерації в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

Він уточнив, що встановлена потужність домашніх СЕС перевищила 1,5 ГВт.

Соколовський звернув увагу, що сюди не входять встановлені домогосподарствами СЕС для власних потреб, оскільки порахувати їх кількість складно.

Крім того, в енергосистемі України працюють 5900 МВт промислових СЕС, розташованих на підконтрольній території.

Соколовський зазначив, що з початком повномасштабної війни РФ захопила понад 60 промислових СЕС загальною встановленою потужністю понад 950 МВт, а також зруйнувала або пошкодила не менше ніж 15% промислових сонячних електростанцій.

При цьому він зазначив, що нещодавно цілеспрямованого удару військові РФ завдали по Покровській СЕС 240 МВт (енергохолдингу "ДТЕК" - ЕР), розташованій у Нікопольському районі Дніпропетровської області.

Як повідомлялося, на цій самій пресконференції Соколовський прогнозував, що до кінця 2024 року цілком реально встановити 400-500 МВт нових потужностей сонячного покоління за умови підтримки з боку держави або її сприяння цьому процесу.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Східної Азії та Близького Сходу

65% українців вважають нашу перемогу дуже ймовірною - результати соцдослідження

"Кліар Енерджі" так і не вдалося повернути в мережу три ТЕС на біомасі 22 МВт через проблеми із сировиною - голова наглядової ради

Українські експортери та Кабмін мають прискорити декарбонізацію з урахуванням вступу в дію в ЄС механізму CBAM з 2026 р

"Кліар Енерджі" до кінця року має намір встановити газопоршневу генерацію на 80 МВт - голова наглядової ради

Обов'язкове використання щонайменше 5% біопалива в автобензині принесе до бюджету понад $1 млрд щорічно - президент "МХП Еко Енерджі"

Свинарство має всі шанси повернутися до рекордних показників виробництва та вийти на експорт

Підприємці готові долучитися до розроблення найкращих практик розвитку бізнесу, але Кабмін намагається їх не чути - голова київського "УДАРу"

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА