14:17 16.05.2019

Життя по хвилинах: що потрібно знати про запальні захворюваннях кишечника?

3 хв читати

"Це незручності і під час походів до кінотеатрів на двогодинні фільми, і під час поїздок на BlaBlaCar, коли потрібно просити незнайомого водія зупинитися. Гуляючи з друзями, також відчуваю дискомфорт через те, що потрібно пояснювати, чому так часто відлучаюся", — описує симптоми Артем, 28 років.

Запальні захворювання кишечника (ЗЗК) — виразковий коліт і хвороба Крона. Ці хвороби хронічні та вважаються невиліковними. Їх відносять до групи запальних захворювань кишечника, які протікають із періодами загострень та ремісій.

Виразковий коліт вражає тільки товстий кишечник. Хвороба Крона може виникати по всій довжині травної трубки (від ротової порожнини до ануса). Нерідко вона призводить до розвитку серйозних і навіть небезпечних для життя ускладнень. У хворих можуть траплятися кровотечі, запалення у черевній порожнині. Крім того, ЗЗК можуть стати причиною розвитку раку товстого кишечника.

Найчастіше запальні захворювання кишечника розвиваються у молодих людей віком від 15 до 30 років.

Проведене серед пацієнтів опитування показало, що 40% змушені вносити корективи в робочий графік через захворювання; 35% повідомили, що захворювання позбавляє їх можливості вести статеве життя; для майже 50% пацієнтів хвороба зіпсувала життя навіть у періоди між ускладненнями.

Сьогодні медицина не вміє повністю виліковувати від цих захворювань. Метою лікування є досягнення стійкої ремісії (зникнення зовнішніх проявів захворювання, зменшення запалення у стінці кишечника, запобігання випадків загострення).

Близько 80% пацієнтів із хворобою Крона та 25% із виразковим колітом змушені оперуватися у зв'язку з розвитком ускладнень. Оперативне втручання означає видалення частини або всього товстого кишечника. У разі його повного видалення люди змушені жити і пересуватися зі спеціальним мішечком для калу, який розміщений на животі (колостома).

"Постійне лікування дозволяє мені тримати захворювання під контролем і жити практично нормальним життям. Звичайно, дуже хотілося б вилікуватися повністю. Але медицина не стоїть на місці. Тому сподіваюся, що у майбутньому з'являться нові препарати, котрі допоможуть таким, як я, назавжди забути про хворобу", — говорить Олена, 44 роки.

За офіційними даними, сьогодні ця група захворювань діагностована не менше ніж у 5 мільйонів осіб у світі, в Європі — близько у 3 мільйонів. В Україні таких хворих 11 тисяч. Але якщо врахувати, що нерідко хвороба протікає приховано і що лікарі роками не можуть встановити правильний діагноз, в реальності кількість хворих може виявитися значно більшою.

16 і 17 травня Київ прийматиме провідних фахівців в області діагностики та лікування ЗЗК з Великої Британії, Італії, Угорщини та Польщі. Науковий симпозіум для лікарів приурочено до Всесвітнього дня ЗЗК, який щороку відзначають 19 травня. Символом цього дня обрано фіолетовий колір.

"Мета заходу — підтримати пацієнтів, змушених жити з цим тяжким захворюванням. Ті, хто страждають від ЗЗК, часто відчувають себе ізольованими від суспільства, і ми хочемо довести, що їхня проблема не залишена без уваги. Для цього влаштовуються благодійні акції та марафони. Також на знак підтримки пацієнтів з даною недугою в деяких країнах архітектурні споруди та пам'ятники підсвічуються фіолетовим кольором", — коментує Тетяна Георгіївна Кравченко, к. мед. н., доцент кафедри хірургії №1 НМУ ім. О.О. Богомольця.

Виснажлива хвороба може розвинутися у будь-якому віці. "На жаль, наші співвітчизники часто нехтують своїм здоров'ям, дотримуючись принципу "саме пройде", поки не стає занадто пізно. Слід пам'ятати, що при появі підозрілих симптомів (часті рідкі випорожнення із кров'ю, біль у животі, невідкладні, а також помилкові, болючі позиви до туалету, втрата ваги, підвищення температури тіла) необхідно негайно звертатися до фахівців", — говорить Володимир Юрійович Пироговський, к. мед. н., завідуючий проктологічним відділенням Київської обласної клінічної лікарні.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА