09:48 26.09.2020

Телетрейд: курс гривні – чого чекати до кінця року? Дефолт 2020 – чи можливий і чому

4 хв читати

У четвер, 24 вересня в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" відбулася прес-конференція на тему: "Курс гривні - чого чекати до кінця 2020 року. Дефолт 2020 року - чи можливий і чому? ". У прес-конференції взяли участь Сергій Родлер, аналітик міжнародної фінансової компанії Телетрейд, Володимир Коваль, фінансово-економічний аналітик, кандидат економічних наук і Максим Орищак, фінансовий аналітик Центру біржових Технологій.

Експерти відповіли на питання, що хвилюють більшість українців, що стосуються курсу гривні по відношенню до основних валют, а також прояснили ситуацію з імовірним дефолтом 2020.

Ключовими факторами, що визначають курс долара до гривні в поточному бюджетному році, були названі місцеві вибори в Україні, ймовірність майбутнього траншу від МВФ і перспективи нового карантину, пов'язаного з поширенням коронавіруса в країні.

 "В останні роки на тлі політичної обстановки в країні ми неодноразово бачили, як люди віддавали перевагу іноземній валюті перед національною і як пройдуть ці вибори, поки сказати складно" - коментує ситуацію з місцевими виборами аналітик міжнародної фінансової компанії Телетрейд Сергій Родлер.

Однак, Максим Орищак, фінансовий аналітик Центру Біржових Технологій дає такий прогноз щодо курсу гривні - "Зараз гривня по відношенню до долара слабшає, але поки глобальних змін в цій тенденції я не прогнозую. Мені видається, що найближчої відміткою, де ми можемо побачити гривню - це 28,9 грн. за американський долар. Цей рубіж ми вже бачили в січні 2018 року. Я прогнозую, що до кінця року курс підніметься вище і досягне 29 - 29,5 грн. ".

Що стосується термінів і очікувань нового траншу від МВФ, то не будемо забувати, що для його отримання "Україні висунутий ряд вимог: політичні умови: продовження боротьби з корупцією, незалежність антикорупційних інституцій, економічна умова: реструктуризація проблемних кредитів для держбанків", резюмує Володимир Коваль умови отримання чергового траншу.

Також варто враховувати ситуацію з пандемією в світі, кажуть експерти.

"До сих пір пандемія виступає негативним драйвером в світі - це, як фактор невідомості. Локальна ізоляція всіх країн привела до глобального зниження світового ВВП і сильно вдарила по бізнесу. Що закономірно негативно позначається на курсі національної валюти "- підкреслив аналітик Телетрейд Сергій Родлер.

Спікери так само відзначили і інші чинники, які негативно позначаються на позиціях національної валюти:

"Зростання мінімалки (6 тис.грн. З 1 січня і 6,5 тис.грн. З 1 липня) - політичний піар. Це зростання дефіциту бюджету на 41,4 млрд.грн. При цьому прожитковий мінімум збільшать на 9% - з 2 270 грн до 2 481 грн. Саме від цієї суми залежать всі соцвиплати, які так само виростуть, а за нинішніх умов необхідності погашення зовнішнього боргу, з дефіцитом бюджету втратить і національна валюта" - висловлює власні побоювання фінансово-економічний аналітик Володимир Коваль.

"До кінця цього року нам потрібно виплатити $ 5,24 млрд. В третьому кварталі і $ 2,99 млрд. у четвертому. Безумовно, в момент погашення боргу всередині країни сформується попит на валюту і ми побачимо її зростання, а гривня, відповідно, буде дешевшати. Але сильного падіння чекати не варто, так як гроші в країні є" - коментує ситуацію із зовнішнім боргом країни аналітик Телетрейд Сергій Родлер.

Що стосується дефолту, то думки експертів дещо розійшлися, Володимир Коваль вважає, то таку можливість виключати не можна:

"Головне джерело зростання економіки, в урядовому розумінні, це інфляція і дефіцит. При будь-якому несприятливому сценарії на зовнішніх і внутрішніх ринках України загрожує нездатність фінансування дефіциту. Це перший крок до дефолту".

Аналітик міжнародної фінансової компанії Телетрейд Сергій Родлер налаштований більш оптимістично і називає сценарій дефолту малоймовірним:

"У цьому році чекати дефолту не варто. По-перше, якщо подивитися на кредитно-дефолтний своп, то ми побачимо, що п'ятирічні суверенні CDS України досягали максимального значення в березні цього року - це як раз на старті карантину і потім поступово знижувалися. Поточне значення CDS показує ймовірний ймовірність дефолту 9,09%. За останній тиждень вартість CDS зросла на + 2,94%, але все ж пік напруженості ми пройшли. По-друге, сьогодні золотовалютні резерви України становлять $ 29 млрд. І, в принципі побоюватися нічого ".

Таким чином, з урахуванням всіх змінних, учасники прес-конференції зійшлися в прогнозі зростання долара до кінця року з високою часткою ймовірності.

"Я думаю, що реальний курс до грудня може бути в межах 29,50 грн, ну і звичайно ж варто чекати результатів місцевих виборів, тому як вони визначать долю майбутніх траншів МВФ і після того, як проясниться ситуація з посиленням карантину в Україні, можна буде давати більш точний прогноз щодо курсу" - підвів підсумки фінансовий аналітик компанії Телетрейд Сергій Родлер.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА