13:05 12.10.2020

Телетрейд: що чекає на економіку України у разі другої хвилі пандемії коронавіруса?

4 хв читати

У середу, 07 жовтня в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" відбулася прес-конференція на тему: "Телетрейд: що чекає економіку України у разі другої хвилі пандемії коронавируса?". У прес-конференції взяли участь Сергій Родлер, аналітик міжнародної фінансової компанії Телетрейд, Володимир Коваль, фінансово-економічний аналітик, кандидат економічних наук і Максим Орищак, фінансовий аналітик Центру Біржових Технологій.

Експерти розповіли, яких галузей економіки торкнуться в першу чергу нові карантинні обмеження, як і роль малого бізнесу в стабілізації економіки країни і як підготуватися до можливих карантинним обмеженням, а також спрогнозували, наскільки виростуть тарифи на газ і електрику до кінця року.

"Ми, як і весь інший світ, переживаємо складні часи через COVID-19. Це відбивається, в першу чергу, на промисловому секторі, який з січня по серпень впав на 9%. Таке падіння в поточній ситуації абсолютно нормальне, я б навіть сказав, що Україна показує дуже непогані фінансові показники, якщо порівнювати їх зі світовими лідерами. Для порівняння, індекс промислового виробництва Японії впав на 13,3%, Британії - на 7,8%, ЕС - на 7,7%. Основною причиною падіння економічних показників є "пандемія". Як наслідок, у багатьох країнах закрили кордони або ввели обмеження. Багато країн також прийняли обмежувальні заходи і в торгівлі", - говорить фінансовий аналітик Центру Біржових Технологій Максим Орищак.

Ключовим фактором у визначенні долі малого бізнесу спікери назвали введення жорстких обмежень у зв'язку з очікуваною другою хвилею пандемії вже цієї осені. У той же час, експерти впевнені, що до закінчення місцевих виборів цього не станеться.

"Для малого та середнього бізнесу це - катастрофа. Підприємці, яким вдалося зберегти бізнес після весняного карантину, вичерпали запас фінансової стійкості. І тут варто задатися питанням, а як же держава? Де фінансова допомога? І при відповіді на це питання нас накриває хвиля песимізму. Бюджетний фонд, в розмірі 65 млрд грн., сформований для боротьби з епідемією, фактично, пішов на "велике будівництво", тільки на будівництво доріг пішло близько 35 млрд грн. Це, звичайно, принесе деяку допомогу для економіки, але в середньостроковій перспективі", - ділиться побоюваннями фінансово-економічний аналітик Володимир Коваль.

Такі невтішні прогнози відіб'ються і на рівні безробіття в поточному році. У разі падіння промисловості експерти прогнозують різке зменшення робочих місць. Аналітик міжнародної фінансової компанії Телетрейд Сергій Родлер дав прогноз на наступний рік - "Починаючи з 2021 року уряд закладає середньорічне зростання ВВП на 4,6% в наступні роки. Доопрацьований макропрогноз передбачає збільшення мінімальної зарплати в 2021 році до 6,25 тис грн (в два етапи - до 6 тис грн з початку 2021 року і до 6,5 тис грн з 1 липня), а в 2022 році - до 6,7 тис грн і до 7,176 тис грн в 2023 році. Згідно з очікуваннями міністерства, номінальна середньомісячна зарплата складе в наступному році 13,6 тис грн і 15,4 тис грн в 2022 році. При цьому безробіття складе 9,2% працездатного населення в наступному році і 8,5% - через рік ".

Що стосується зростання тарифів на газ і електрику, Максим Орищак, фінансовий аналітик Центру Біржових Технологій, прогнозує їх зростання:

"Міністерство енергетики та вугільної промисловості України повідомляє, що в жовтні ціни залишаться колишніми через складну ситуацію в країні, і в світі в цілому. Але, варто розуміти, що рано чи пізно комунальні платежі піднімуть - це неминуче і швидше за все це відбудеться за традицією ближче до зими. Тарифи на електроенергію в Україні не переглядалися з 2017 року (споживання до 100 кВт = 0,9 грн / кВт, споживання вище 100 кВт = 1,68 грн / кВт) і вони не відповідають ринковим цінам. Зараз - це найнижчий тариф серед європейських країн. Швидше за все, МВФ буде говорити Києву, що потрібно підвищувати тарифи на електроенергію, якщо ми хочемо отримати транш. У всякому разі, це було раніше з ціною на природний газ. Якщо це станеться, то ринковий тариф буде не 0,9 грн і навіть не 1,68 грн, а підскочити може на понад 2 грн / кВт. Тепер про тарифи на газ. Тут ціни виросли за місяць на 45% (1 кубометр = 4,7 грн) і це, за моїми прогнозами, ще не межа. Справа в тому, що підвищення ціни пов'язане з тим, що ринок входить в сезон високих цін із наближенням опалювального періоду. Це побічно вказує на те, що подорожчання ще буде. Більше того, з червня газ на світовому ринку виріс на 75% ".

Підводячи підсумки, експерти висловили єдину думку, що для прискореного розвитку України необхідна низка реформ, який збільшить інвестиційну привабливість країни. "Потрібно допомогти середньому і малому бізнесу, тому, що ми, як і весь світ провели довгий час на карантині, а належної допомоги від держави наші підприємці не отримали. Нашим бізнесменам потрібні державні гарантії, що їх будуть підтримувати на держ. рівні, а не відвернуться від них, як це було в період карантину. Також потрібно спростити роботу держструктур, провести податкову реформу, судову реформу, медичну і тоді, можливо, ми доб'ємося інвестиційної привабливості і в країну прийдуть іноземні інвестори, не тільки в фінансовий сектор, для скупки ОВДП, але і в реальний сектор економіки, який так важливий для нас", - підвів підсумки фінансовий аналітик компанії Телетрейд Сергій Родлер.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА