18:21 29.10.2020

Державне "Хмельницькобленерго" просить Президента ініціювати формування ФДМУ Наглядової ради з незалежними директорами

3 хв читати

Вплинути на Фонд Державного майна України для формування дієздатної Наглядової ради з незалежними директорами, як це вимагає законодавство про акціонерні товариства та управління державною власністю, просить Президента України менеджмент АТ "Хмельницькобленерго".

Про це йдеться у зверненні до Володимира Зеленського, як ґаранта виконання Конституції та Законів України в.о. Генерального директора Олега Козачука.

"Звертаємося до Вас з проханням звернути увагу на ситуацію з АТ "Хмельницькобленерго" і запобігти втраті одного зі стратегічних державних підприємств, успішної енергетичної компанії, лідера серед підприємств державного сектору економіки і надзвичайно важливого об’єкта критичної інфраструктури. Мова йде про забезпечення, реалізації норм чинного законодавства про акціонерні товариства та управління державною власністю щодо відбору та призначення в Наглядову раду "АТ "Хмельницькобленерго" незалежних директорів",— ідеться у заяві.

Нагадаємо, що 28 квітня 2020 року Наглядова рада, у складі виключно працівників ФДМУ (два з яких є неповноважними членами), незаконно, з численними порушеннями чинного законодавства, прийняла неправомірне рішення про зміну в.о. Генерального директора Товариства — таємно, без повідомлення представників Товариства та без участі секретаря Наглядової ради. З того моменту, вже більше як півроку, ФДМУ самоусунувся від управління Товариством, не приймає жодних рішень і не дозволяє приймати такі рішення контрольованій ним Наглядовій раді. Тим часом на даний момент наявні судові рішення, що визнають неправомірним дії Фонду держмайна.

"Наразі ФДМУ не вчиняє жодних заходів щодо формування нового складу Наглядової ради, – говориться в документі. –  При цьому ФДМУ повністю іґнорує реформу корпоративного управління в Україні, яка вимагає призначення незалежних директорів – тобто членів Наглядовий Ради, що не пов’язані з акціонерами – відповідно до ст. 53 Закону України "Про акціонерні товариства" та ст. 11.2  ЗУ "Про управління об'єктами державної власності". А перехід Товариства в новий фінансовий рік без Наглядової ради, що має затвердити фінплан, фактично поставить крапку на фінансуванні всієї його діяльності вже з 1 січня 2021р. І, як наслідок, до виникнення проблем в енергопостачанні споживачів Хмельницької області, серед яких, до речі є військові частини та єдина в Україні ракетна бригада".

"Заради реалізації свого неповноцінного рішення про зміну менеджменту, керівництво ФДМУ готове пожертвувати успішним стратегічним підприємством і поставити під загрозу саме його існування. Виникає питання чи не стоїть за діями ФДМУ корупційна складова? Єдиним логічним поясненням таких дій може бути лише матеріальна зацікавленість керівництва ФДМУ", - констатується у зверненні.

Менеджмент АТ "Хмельницькобленерго" у зверненні просить Президента України Володимира Зеленського, у відповідності до стратегії реформування корпоративного управління державною власністю ініціювати в рамках чинного законодавства відбір кандидатів на позиції членів Наглядової ради АТ "Хмельницькобленерго", включаючи незалежних директорів, залучити до відбору представників міжнародних організацій, незалежних експертів/спеціалістів, та зобов’язати Фонд державного майна України провести такий відбір у відповідності до вимог ст. 53 Закону України "Про акціонерні товариства" та ст. 11.2 Закону України "Про управління об'єктами державної власності".

"Чинний склад Дирекції Товариства не прагне за будь-яку ціну залишитися на своїх посадах і не "тримається за свої крісла". Наша мета полягає у збереженні  прибуткового підприємства та в чіткому дотриманні чинного законодавства в ході управління Товариством з боку держави" – резюмує керівництво "Хмельницькобленерго" у своєму зверненні.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА