16:47 11.12.2020

Федерація профспілок України звертає увагу української влади до необхідності дотримуватись взятих на себе міжнародних зобов’язань

3 хв читати

Федерація профспілок України на правах членської організації Міжнародної конфедерації профспілок звернулась до Комітету з економічних, соціальних і культурних прав ООН, до послів Німеччини, Канади та інших держав з проханням привернути увагу української влади до необхідності дотримуватись взятих на себе міжнародних зобов’язань, принципів свободи асоціації та колективних переговорів, збалансовано реформувати своє трудове і профспілкове законодавство шляхом реального соціального діалогу.

ФПУ зазначає, що українська влада продовжує ігнорувати права трудящих і профспілок, ігнорувати Заключні зауваження Комітету ООН з економічних, соціальних і культурних прав, який на своєму 30-му засіданні 6 березня 2020 року рекомендував переглянути проекти Законів про працю

(№ 2708), про внесення змін до Кодексу законів про працю щодо додаткових підстав для звільнення (№ 2584), про внесення змін до окремих законодавчих актів України (щодо деяких питань діяльності професійних спілок) (№ 2681) та про страйки і локаути (№ 2682) з метою приведення їх у відповідність до Міжнародного пакту економічних, соціальних і культурних прав та Конвенцій МОП №№ 87 і 98. Так, законопроект № 2681 був поданий на перше читання без будь-яких змін.

Більше того, Заключні зауваження утаємничені  на національному, регіональному та муніципальному рівнях, особливо серед парламентарів, державних посадових осіб та судових органів, як це просив зробити Комітет ООН.

Така ж участь спіткала нещодавнє звернення до Уряду України Спеціального доповідача ООН з питання про права на свободу мирних зібрань та асоціації Клемана Ньялетсоссі Вуля стосовно проекту закону про внесення змін до окремих законодавчих актів України (щодо деяких питань діяльності професійних спілок) (№ 2681). У Зверненні прямо вказується, що «деякі положення, у випадку їх прийняття, можуть бути несумісними із зобов'язаннями України відповідно до міжнародного права та стандартів у галузі прав людини. Зокрема, вони можуть поставити під загрозу реалізацію права на свободу асоціації на робочих місцях».

Згадані вище проекти законодавчих актів у соціально-трудовій сфері продовжують суперечити Угоді про вільну торгівлю між Україною та Канадою, у якій сторони зобов’язалися не використовувати як спосіб заохочення торгівлі чи інвестицій обмеження свого трудового законодавства для послаблення чи зменшення додержання міжнародно визнаних принципів праці та прав.

Комітет МОП зі свободи об'єднання (справа №3341 по скарзі ФПУ, яка розглядалася 26 - 30 жовтня 2020 року), нещодавно вкотре запропонував Уряду провести консультації з профспілковими організаціями для пошуку взаємоприйнятного рішення, взявши до уваги запевнення Уряду, що в нього немає наміру позбавляти ФПУ всього майна, чи майна, яке вона набула на законних підставах чи придбала.

Однак влада, не зважаючи ні на що, вирішила вдатися до використання правоохоронних органів для тиску на профспілки. Під надуманим приводом днями через суд накладено арешт на об’єкти власності Федерації профспілок України і її членських організацій, які працюють в інтересах людей праці, в тому числі на Будинок профспілок у м. Києві, побудований на профспілкові внески у 1980 році і відбудований профспілками після пожежі під час Революції гідності, зокрема за рахунок надходжень від міжнародних профспілок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА