14:46 27.04.2021

ПЛР-тест, антиген чи антитіла: що обрати для перевірки на коронавірус?

4 хв читати

Поширення коронавірусної інфекції не лише змінило наше звичне життя, а й змусило наукову медичну спільноту активно працювати над пошуками ліків, розробкою вакцини та створенням діагностичних лабораторних тестів, які дозволять відрізнити COVID-19 від звичайної застуди та виявити вірус у тих, хто не має симптомів хвороби.

Загалом у світі представлено більш ніж 400 різних тестів, але всі їх можна поділити на три види:

- ПЛР-тест (молекулярний тест),

- тест на антиген,

- тест на антитіла.

Що саме вони визначають і яке дослідження коли варто обрати — розбираємося разом з Медичною лабораторією CSD.

Спеціалісти CSD розпочали проводити дослідження на визначення коронавірусу ще рік тому, одними з перших в Україні. Тож на сьогодні в лабораторії наявні різні види діагностики COVID-19 www.covid19.csdlab.ua.

Молекулярний тест і тест на антиген є діагностичними. Вони дозволяють виявити патоген і перевірити, чи є людина носієм інфекції в момент тестування. Тоді як аналіз на антитіла дозволяє оцінити відповідь імунної системи на інфікування і по суті надає ретроспективну інформацію..

На сьогодні “Золотим стандартом” виявлення коронавірусу вважається ПЛР-тест (також відомий як молекулярний тест, аналіз на виявлення РНК SARS-CoV2). Для проведення тестування проводять зішкріб з носо- та/або ротоглотки. Саме ж дослідження в лабораторії CSD проводиться методом зворотно-транскриптазної полімеразної ланцюгової реакції (ЗТ-ПЛР, reverse transcription polymerase chain reaction/RT-PCR). За рахунок ампліфікації молекулярний тест дозволяє виявляти вірус навіть при низькому рівні вірусної РНК.

Полімеразна ланцюгова реакція перетворює будь-яку вірусну РНК, наявну в біологічному матеріалі, в ДНК і "посилює" її, створюючи мільйони копій ДНК, які потім може виявити молекулярний тест.

Проте різні тест-системи варіюють за параметрами чутливості та специфічності, а отже - мають різну точність щодо визначення РНК SARS-CoV2.

Для діагностики коронавірусу, Медична лабораторія CSD проводить ПЛР-тести на COVID-19 з використанням наборів та реактивів згідно з прийнятими міжнародними стандартами з чутливістю 100 РНК копій вірусу на реакцію.

Тож в CSD можна отримати результат ПЛР-тесту вже за 6 годин від моменту доставки біологічного матеріалу до лабораторії. Вартість - 1500 гривень. Якщо ж ви готові чекати результат до 24 годин — в Медичній лабораторії CSD можна здати ПЛР-тест за 882 гривні (за умови замовлення на сайті). Результати захищені QR-кодом та видаються одразу англійською та українською мовами.

Звертаємо увагу на те, що CSD входить до переліку лабораторій, що мають право передавати результати ПЛР-тесту на COVID-19 до Центру громадського здоров'я для припинення самоізоляції через додаток "Дій вдома".

Швидше ніж через 6 годин можна отримати результати тесту на антиген. Для нього також беруть зразок з носо- та ротоглотки, а результат відомий вже через 15 хвилин. Ці тести значно дешевші, проте їх чутливість та специфічність дещо нижча за ЗТ-ПЛР. Якщо на момент проходження тесту пройшло більш ніж 7 днів після зараження, кількість антигену в організмі невелика і результат може бути негативним, навіть якщо у пацієнта є COVID-19.

Третій тип тестування спрямований на визначення в крові антитіл IgM, IgG, IgA, які організм виробляє для боротьби з вірусом.

Цей тест показує, що людина знаходиться в стадії хвороби або вже має сформований імунітет. Однак, тести на антитіла не показують, як довго імунітет діє і наскільки захищає від повторного зараження. Крім того, гуморальний імунітет (продукція антитіл) не є специфічним для коронавірусу та лише опосередковано відбиває реакцію імунної системи на інфекцію.

Який би тест ви не обрали, до нього необхідно правильно підготуватися:

• Перед здачею ПЛР-тесту і тесту на антиген, рекомендують протягом 3 годин до взяття аналізу не вживати їжу, не чистити зуби, не полоскати рот/горло, не жувати жуйку, не курити та не використовувати лікарські засоби для зрошення носа та ротоглотки.

• Для тесту на антитіла проводять звичайний забір венозної крові, вранці до 11-00, натщесерце (після 8-12 годин періоду голодування).

Важливо додати, що крім самого тестування на COVID-19, при проявах симптомів хвороби варто також оцінити загальний стан здоров’я, аби лікар міг підібрати найефективніше лікування та попередити можливі серйозні ускладнення. До найважливіших лабораторних досліджень, які рекомендують проходити до, під час та після хвороби відносяться:

• Загальний аналіз крові, що віддзеркалює загальну реакцію організму та надає інформацію про кількісний склад клітин крові;

• D-димер - його підвищений рівень показує зміни у системі гемостазу (згортання крові) та дозволяє ідентифікувати пацієнтів з високим ризиком несприятливого прогнозу розвитку хвороби;

• Феритин та C-реактивний білок – відображають виразність запальної реакції;

• Креатинін – є одним з показників роботи нирок і дозволяє своєчасно зміни у функціонуванні нирок;

• Прокальцитонін — використовують в якості біомаркера системної запальної реакції, ризику виникнення бактеріальної інфекції та подальшого прогресування захворювання.

Тож обираючи дослідження пам'ятайте, що найголовніше — не ціна аналізу, а точність результатів! Адже від них залежить ваше здоров'я та безпека оточуючих.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА