11:33 12.07.2021

Прозорро.Продажі вдосконалено процедуру передачі державного та комунального майна в ЕТС

4 хв читати

Починаючи з 1 лютого 2020 року все державне та комунальне майно передається в оренду виключно через електронну торгову систему Прозорро.продажі. Кожного дня в системі відбуваються десятки аукціонів з оренди майна по всій Україні.  Не зважаючи на те, що даний напрямок працює вже більше року, не всі технічні можливості, що передбачені Постановою КМУ від 03.60.2020 року № 483 “Деякі питання оренди державного та комунального майна» були задіяні на електронних майданчиках.

Державним підприємством "Прозорро.Продажі", як адміністратором ЕТС відповідно до положень абзацу 9 підпункту 6 пункту 3  постанови Кабінету Міністрів України від 3 червня 2020 р. № 483 “Деякі питання оренди державного та комунального майна”, розроблено відповідний функціонал електронної торгової системи.

Відтепер, з 1 червня 2021 року аукціони з передачі державного та комунального майна будуть проводитись орендодавцями виключно в оновленому програмному забезпеченню ЕТС. Подавати заявки на участь в таких аукціонах потенційні орендарі повинні також в новому програмному забезпеченні ЕТС.

Що ж змінилось на електронних майданчиках у зв’язку з оновленням системи.

По-перше, чинним орендарям надано можливість подання згоди на сплату орендної плати, що є рівною ціновій пропозиції учасника, який подав найвищу цінову пропозицію за лот, або попередньої згоди на сплату орендної плати, що є рівною ціновій пропозиції учасника з наступною за величиною ціновою пропозицією, шляхом натискання відповідної електронної кнопки в ході проведення аукціону на продовження договору оренди;

По-друге, орендодавець відтепер після оприлюднення оголошення в електронній торговій системі має можливість протягом 2 робочих днів виправити допущені під час публікації технічні помилки чи описки;

По-третє, оголошення аукціону та передача майна в оренду відбувається виключно з об’єктів у Переліку.

Зазначене оновлення програмного забезпечення вдосконалило електронну торгову систему та зробило її більш простою для користувачів. Так, орендодавцю непотрібно повторно вносити інформацію про об’єкт оскільки відтепер публікація оголошень відбувається на підставі раніше внесеної інформації про об’єкт в Переліку. Крім того, орендодавець має технічну можливість до моменту публікації оголошення в ЕТС на виправлення допущених помилок чи описок протягом 2 робочих днів.

Чинний орендар під час аукціону може скористатися своїм переважним правом шляхом натискання відповідної кнопки, а не вигадувати заяву яку необхідно роздрукувати, підписати, відсканувати та відправити орендодавцю. 

Все це спрощує та робить прозорим доступ звичайних людей та бізнесу до державного чи комунального майна.

Нагадаємо, що подати заявку на оренду чи прийняти участь в аукціонах з оренди державного чи комунального майна можуть як юридичні особи так і фізичні особи, окрім тих, що відносяться до ч. 4 ст. 4 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Подати заявку на оренду майна чи прийняти участь в аукціоні з оренди майна можливо лише через акредитовані майданчики системи Прозорро.Продажі. Перелік обов’язкових документів, що завантажуються учасником до ЕТС визначений ст. 13 Закону України «Про оренду державного та комунального майна». Більш детально про участь в аукціоні з оренди державного та комунального майна читайте в нашій статті «Передача державного та комунального майна в оренду через онлайн аукціони Прозорро.Продажі».

Якщо Ви плануєте чи вже готові орендувати державне чи комунальне майно але є сумніви та складності щодо процедури участі в онлайн аукціоні, фахівці юридичної компанії E-Zakupivli з радістю проконсультують та допоможуть прийняти участь в аукціонах з оренди майна.

Юридична компанія  E-Zakupivli з самого початку існування системи Прозорро надає послуги з супроводження купівлі – продажу майна на аукціонах, придбання об’єктів малої приватизації, металобрухту, транспортних засобів та іншого майна. Більше інформації про онлайн аукціони за посиланням (Огляд аукціонів Прозорро та СЕТАМ від юристів "Електронні закупівлі"). Фахівцями компанії лише в цьому році вже надано допомогу більше ніж 250 чинним орендарям. Всі наші клієнти задоволені співробітництвом. Про це свідчать відгуки про компанію.

В системі Прозорро.Продажі окрім оренди державного та комунального майна можна придбати нерухомість - житлову, комерційну, промислову, транспортні засоби, металобрухт, деревину, права вимог за кредитами, земельні ділянки, майнові праві, акції підприємств, об’єкти малої приватизації, що реалізується в процедурі банкрутства, а також майно приватних компаній.

Задля зручності пошуку зацікавившого майна компанія E-Zakupivli об’єднала всі аукціони Прозорро.Продажі та СЕТАМ на одній зручній платформі. Дана платформа дає можливість переглядати всі аукціони на одному ресурсі, а зручна система фільтрів допоможе швидко знайти зацікавивший лот.

Попович Сергій Сергійович - юрист компанії "Електронні Закупівлі". Досвід роботи більше 13 років.

Основні напрямки роботи:

  • купівля - продаж нерухомості;
  • участь в аукціонах ПРОЗОРРО та СЕТАМ;
  • супроводження угод з приватизації державної та комунальної власності;
  • супроводження процедури відступлення боргу;
  • виконавче провадження; інші види юридичних послуг.

За безкоштовною консультацією Ви можете звернутися до юристів компанії E-Zakupivli за телефоном 067 827 99 91.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА