15:39 08.10.2021

Чи справді подорож літаком безпечна?

2 хв читати

Аерофобів важко переконати, що літак — це найбезпечніший вид транспорту. Але якщо переліт все ж лякає, варто замислитися, що гарантує вашу безпеку на борту крім досвідчених пілотів. Мова йде про технічне обслуговування літака та його підготовку до рейсу, що насправді є  найвідповідальнішим процесом, про який має подбати інженерна служба, але це залишається за лаштунками. Які вимоги існують до обслуговування літаків і як це все відбувається в українських авіакомпаніях?

Які бувають перевірки

Оскільки ремонт чи заміна деталей можуть надовго зупинити літак, важливо вчасно помітити проблеми чи несправності та запобігти їм.  Більш того, літак не може рушити з місця поки не інженери не переконаються у його справності. Необхідні роботи та їх періодичність рекомендуються виробником літака для кожної авіакомпанії в окремому порядку. Тож, які бувають перевірки:

Лінійне технічне обслуговування. Складається з робіт, що не потребують тривалих інспекцій та направлені на підтримку літака у справному стані. Наприклад, pre-flight/post-flight inspection, що проводяться після кожного рейсу або після нього, weekly check — раз на тиждень, A-check — приблизно раз на місяць.

Базове технічне обслуговування. Охоплює більші за обсягом та тривалістю роботи, які проводяться в ангарі.

Про деталі деяких процесів нам розповіли у авіакомпанії WINDROSE. Авіакомпанія сертифікована для проведення технічного обслуговування  за правилами Part 145 України. На 2 основних технічних станціях — у аеропортах м. Борисполя та м. Дніпра спеціалісти компанії працюють з літаками Airbus 320 /321, ATR 72-600 та Embraer-145. До речі, WINDROSE обслуговує свої літаки у найсучаснішому ангарі України, що знаходиться на території Міжнародного аеропорту “Дніпропетровськ”. Нещодавно на цій базовій станції завершились роботи, рекомендовані після 2-річної та 4-річної експлуатації повітряного судна ATR 72-600.

“Під час робіт повністю розбирається пасажирський салон, частина обшивки, проводиться візуальний огляд конструкції літака на корозію, тріщини та інші можливі дефекти. Для цього використовуються різні методи, зокрема методи неруйнівного контролю за допомогою спеціального обладнання”, — прокоментував один із фахівців інженерної служби авіакомпанії WINDROSE.

І це лише невелика частина тих завдань, які постають перед інженерною службою щодня. Будь-які проведені роботи контролюються у декілька етапів та мають відповідати вимогам міжнародних стандартів. Це стосується також і підготовки спеціалістів. Інженер протягом усієї своєї кар'єри повинен підвищувати кваліфікацію, проходити перепідготовку та атестацію, багато працювати над собою. Важливо, що для роботи з кожним типом літака потрібне додаткове навчання та дозвіл.

Тож важливим аспектом безпеки є технічний стан літака. І ці стандарти зокрема і в українських компаніях на дуже високому рівні. Обирайте надійні та комфортні подорожі літаком.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА