17:50 23.03.2023

Друкують підручники під обстрілами та сплачують податки наперед: як працює харківське видавництво "Ранок"

7 хв читати



Харків - це книжкова столиця України, адже в місті друкується більше ніж 70% українських книг. Згідно з результатами онлайн-опитування, 39% видавництв не припинили свою роботу під час війни, 51,2% працюють частково, онлайн або офлайн. Проте, на жаль, 9,8% не змогли продовжити свою діяльність. У 20% видавничих компаній внаслідок повномасштабного вторгнення пошкоджено офіси та склади. Харків і досі знаходиться під обстрілами, тому офіс видавництва «Ранок» переїхав у Київ, але друкарські верстати продовжують працювати в місті.  Найбільше постраждав логістичний центр «Ранку» – у склад площею 15 000 кв. м влучили з «Градів», пошкодивши будівлю. Спрацювала протипожежна система та залила стелажі водою – сьогодні збитки оцінюються в 16 мільйонів гривень. Задля безпеки видавництво Ранок повністю перелаштувало логістичні ланцюжки, розвезли книжки на додаткові резервні склади - у Львові, Коломиї, Луцьку, Києві. Після бомбардувань складу видавництва на початку широкомасштабного вторгнення вдалося евакуювати кілька мільйонів книжок. Зараз відновлені всі логістичні ланцюжки, обслуговування клієнтів задубльовано на кількох майданчиках заради безпеки. Основний склад зберігання продукції переміщений до Львова.

Щоденно кілька тисяч споживачів сайту видавництва отримують посилки з книжками для учнів, дошколят, батьків.

Цифри та факти.

Термін виконання замовлення по Україні не більше 4 діб. Для закордонних замовників - 7-14 днів.

Щоденно у березні виходить з друку - 4-5 нових назв та додруків.

Для першого класу підготовлено 16 оновлених підручників на конкурс.

Для шостого класу - 17 нових підручників для конкурсного відбору вчителями. Вибір школами розпочинається незабаром.

Однак  все, що має на меті сприяти розвитку людей, протистоїть війні. Саме тому навіть у складні часи мистецтво й культурний фонд не можуть дозволити собі стати на паузу. Представники й представниці культурних, освітніх і видавничих кіл продовжують працювати, аби підтримувати Україну в світовому інформаційному полі, сприяти розвитку держави і нації.

Так, корпорація «Ранок» зосередилась на українцях і українках, які були вимушені покинути свої домівки через війну. Переважно, це жінки з дітьми, тож видавництво спрямувало увагу на їхнє навчання та дозвілля, а також на популяризацію культури в українських осередках у багатьох країнах світу. 

В перші дні «ранківці» роздавали книжки тим, хто знаходився в бомбосховищах та метро. Оскільки багато дітей виїхали за кордон і потребували навчання, видавництво зв’язалося з іноземними партнерами і передало файли підручників для друку. Книжки «Ранку» друкувалися в Румунії, Британії, Польщі та інших країнах. Загалом було передано десятки тисяч книжок. У Нідерландах та Німеччині заснували програму Better Times Stories, суть якої полягає в зборі коштів на розповсюдження майже 100 тисяч комплектів книжок-білінгвів для українських дітей. Ці книжки унікальні: по-перше, допомагають дітям якнайшвидше адаптуватися в країні, у якій вони перебувають, а по-друге, їх можуть начитати рідні й близькі дитини, що перебувають за багато сотень кілометрів від них. Суттєво збільшився попит на українську книжку за кордоном. У багатьох бібліотеках та книгарнях Польщі, Німеччини (саме в цих країнах найбільше наших громадян) з’явилися полички з українськими виданнями. Більшість із них постачалися видавництвами безкоштовно у перші місяці війни.

Зараз культурний і освітній простір України підтримують іноземні та міжнародні партнери, зокрема ООН. Навіть коли почалася війна, видавництво продовжило роботу над створенням підручників для НУШ.  Майже рік кропіткої праці всього колективу – і «Ранок» подає на конкурс, організований Міністерством освіти та науки, підручники, за якими в подальшому навчатимуться наші школярі та школярки. Дорученням Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» та в рамках реалізації ініціативи Дитячого фонду ООН «ЮНІСЕФ» із забезпечення неперервності освіти та продовження реформи Нової Української Школи, восени підручники були надруковані, а в грудні був переданий до шкіл підручник із математики для учнів 5-го класу. НУШ - це реформа, яка передбачає створення такої школи, де увагу дітей спрямовуватимуть здебільшого на практичну діяльність, на розвиток компетентностей, а не на заучування фактів. У першу чергу, Державний стандарт чітко формулює мету освіти – це всебічний розвиток дитини: її талантів, здібностей, наскрізних умінь. Учні й учениці сьогодні мають бути самостійними, вміти працювати в команді й комунікувати. Тому зміни, які зараз відбуваються в освіті, потребують нових підходів щодо організації освітнього простору, а також форм і методів навчання. Відділ навчальної літератури «Ранок», який працює над створенням підручників, дуже важливий у видавництві. Зазвичай на друк підручників виділяються кошти в Міністерстві освіти та науки, але через повномасштабне вторгнення росії в Україну, кошти першочергово були перенаправлені на потреби армії ще на початку війни. Тоді видавництво розпочало співпрацю з хорватськими та британськими партнерами на цифровій платформі IZZI http://Ua.izzi.digital, яка спрощує навчання. Попри все, «Ранок» прагнув, щоб діти навчалися за новою програмою. 

— У результаті обстрілів було пошкоджено наш логістичний центр в Харкові. Це великі збитки, проте це також не стало на заваді роботі команди видавництва. Як відомо, багато видавництв релокувались, перенесли потужності та склади в більш безпечні міста чи країни. Ми порадились з командою та одностайно визначили — видавництво «Ранок» працюватиме лише в Харкові! Більше того, ми зобов’язані в складний для міста час підтримати його жителів. Ми розуміємо, що перемога здобувається на фронті, а кується в тилу. Для нашої команди видавців та для мене особисто було принциповим рішення друкувати підручники й книжки саме в рідному місті! У нас  продумані антикризові заходи для того, щоб продовжувати функціонувати. Попри жахливі втрати, біль і горе, люди в Харкові показали приклад незламності та згуртованості всьому світові. Саме зараз твориться історія України, нове покоління перероджується, й наша навчальна література також є історичною! Пройдуть роки, і ці підручники будуть виставлені в музеях, про них будуть говорити, як про символ боротьби за свободу і прагнення розвиватися, — говорить генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов. — Від початку війни ми виклали на сайті ranok.com.ua безкоштовні підручники в електронному вигляді. Звичайно, це зручно. Замість купи книжок у рюкзаку достатньо одного гаджета, який зберігає всю необхідну інформацію. У світі є країни, які вже повністю перейшли на такий формат. Але низка дослідників вважає, що учнівство краще сприймає інформацію, коли читає друковані підручники. Тож ми повинні враховувати уподобання та особливості кожної дитини й мати кілька варіантів задля найкращого засвоєння дітьми матеріалу. Пам’ятаємо, за нинішніми учнями стоїть майбутнє країни. 

— Електронні підручники на платформі IZZI http://Ua.izzi.digital - це новітні підручники для сучасного цифрового покоління, яке звикло сприймати інформацію у вигляді кліпів. Психологи так і називають цей стиль - когнітивний кліповий. На відміну від відомих вчителям підручників, вони структуровані по-іншому – не лише за розділами, а й за окремими уроками, кожен з яких має певну тему. Деякі заняття містять рубрику «Перевіряємо свої досягнення», але здебільшого ця рубрика перенесена в інтернет-підтримку на платформі IZZІ(посилання) і являє собою тест, після якого учні відразу одержують оцінку. Підручник відрізняється не лише за зовнішньою структурою. У ньому реалізований інший спосіб подання нового матеріалу – замість об’ємних текстів, які діти не мають бажання читати, пропонується оцінити міркування школярів, які висловлюють свої думки щодо розв’язання проблемної ситуації. Очевидно, це дає можливість вчителю реалізувати диференційований підхід до учнівства: учні й учениці з високим рівнем пізнавальних потреб і можливостей можуть самі запропонувати розв’язання проблемної ситуації, а ті, хто не має таких можливостей, можуть погодитись чи спростувати думку героїв підручника. Таким чином, навчання набуває для школярів особистісного сенсу. Вони роблять власні висновки й відкриття, які фіксують в опорному конспекті, блок-схемі чи в ментальній карті, які містять мінімум тексту, мають певну візуалізацію і сприяють розумінню та запам’ятовуванню навчальної інформації, оскільки сучасні діти є візуалами, — розповідає авторка підручника з математики, членкиня-кореспондентка НАПН України, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри математики та методики її навчання ДЗ «Південноукраїнський НПУ ім. К. Д. Ушинського» Світлана Скворцова.

Сьогодні видавництво готує підручники для 1, 6 та 10 класів. Саме зараз вчителі ознайомлюються з підручниками для 6 класів і відбувається голосування за найкращий підручник. Ознайомитись можна на сайті https://i-ranok.weblium.site

 Досі невідомо чи будуть кошти на друк підручників, тому «Ранок» вбачає вихід у тому, щоб навчити вчительство та учнівство користуватися цифровими підручниками. Це місточок, який допоможе тим, хто знаходиться на окупованих територіях або за кордоном, вчитися за українською програмою на рідній мові.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поради щодо харчування для боротьби з холестерином від експертів: акцент на авокадо

Всеукраїнський День Логіста - 30-31 травня в Києві пройде наймасштабніша логістична виставка в Україні

4,6 млрд грн податків перерахувала до бюджету група ОККО у першому кварталі

Відома українська співачка Jerry Heil стала амбасадором бренда "Моршинська"

В Україні стартувала благодійна ініціатива «Із сердечком обирай – госпітальєрок одягай»

Альянс українських організацій громадянського суспільства та віцепрем'єр Верещук обговорили співпрацю з міжнародними донорами

Купувати одяг оптом з Туреччини стало легше

Найкращі онлайн майданчики для купівлі автомобіля в Україні

РФ здійснила цілеспрямовану атаку на цивільне населення Одеси, - Посольство України в Ізраїлі

Культурна спадщина Києва: літаючу тарілку буде збережено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА